Onderwijs28 nov '20 12:00

De vloer op als invaldocent kunstonderwijs

Auteur: BNR Webredactie

Scholen krijgen steeds vaker te horen dat er geen invalkrachten meer beschikbaar zijn. Flexpools krijgen zoveel aanvragen dat ze regelmatig ‘nee' moeten verkopen. Een alternatief is Lukida Onderwijs. Deze instelling zorgt ervoor dat er een kunstenaar voor de klas komt te staan, waardoor kinderen iets leuks en nuttigs leren, maar waardoor ook de kunstenaar weer geholpen wordt.

Een school waar dat gebeurt is basisschool De Witte Olifant in Amsterdam. Daar staat theatermaker Sjaak Hartog voor de klas. 'Ik laat de kinderen zelf dingen doen, ze mogen bijvoorbeeld gedichten voorlezen', vertelt Hartog.

Theaterklusje

En niet alleen voor de kinderen is het fijn. 'Ik heb heel weinig te doen', vertelt Hartog over de coronatijd. 'Eens in de twee maanden heb ik een theaterklusje en dat is het. Dus ik ben hier heel blij mee.' Inmiddels staat hij 4 dagen in de week voor de klas en verdiend daarmee de kost.

Luister terug | Kleinere klassen in strijd tegen lerarentekort

Maar niet alleen financieel is de theatermaker geholpen. 'Eigenlijk is corona een blessing in disguise', stelt hij. 'Ik wist niet dat ik lesgeven zo leuk vond.'

Leerlingen van een basisschool
Leerlingen van een basisschool ( ANP / Siese Veenstra)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen