Onderwijs13 jul '21 10:48

Extra geld voor onderwijs levert nieuwe problemen op

Auteur: BNR Webredactie

Het onderwijs krijgt van de overheid de beschikking over liefst 8.5 miljard euro om de corona-achterstanden weg te werken. Maar de gulle gift van de overheid brengt het onderwijs juist nóg verder in de problemen. Schoolbesturen willen namelijk vooral extra personeel inzetten.

Probleem: Er is al een tekort aan leerkrachten en door het extra geld dat er komt, neemt dat tekort aan onderwijzers alleen maar toe, zegt de PO-Raad. Freddy Weima, voorzitter van de PO-raad, zegt dat het onderwijs in tijdnood zit. 'Er is te weinig tijd om die middelen te besteden. Daarnaast is het geen structureel geld.' Hierdoor kunnen scholen dus ook alleen maar een beperkte tijd gebruik maken van de extra middelen die ze inzetten met het geld.

Loonkloof

Minister Slob (Onderwijs) kondigde vorig jaar aan dat er een taskforce zou komen om het tekort aan docenten op te lossen. 'Die is helaas nog niet echt van start gegaan. Maar ook de middelen om echt iets te doen aan het lerarentekort, zeker in het primair onderwijs, zijn er te weinig.' Weima wijst vooral naar de loonkloof: 'Leraren in het primair onderwijs verdienen fors minder dan leraren in het voortgezet onderwijs. We hebben aan de informateur aandacht hiervoor gevraagd. We hopen dat er hier iets van in het regeerakkoord komt.' Omdat het geld binnen twee jaar gebruikt moet worden, is Weima bang dat er veel onbenut blijft. 'Er liggen goede plannen bij de scholen om het geld te gebruiken. Maar het is heel erg moeilijk om dat in zo'n korte tijd te spenderen. 80 procent van de ondervraagden wil extra personeel inzetten om de achterstanden in te halen. Maar 40 procent van de scholen weet niet waar het personeel vandaan gehaald moet worden', aldus Weima.

Gerelateerde artikelen