Onderwijs3 sep '21 10:55

Lerarentekort alleen maar groter geworden

Auteur: BNR Webredactie

Het lerarentekort in steden als Rotterdam, Amsterdam en Almere - waar het al schrapen was- is bij het begin van dit schooljaar nog groter dan vorig jaar. Vooral in het basisonderwijs is het tekort groot.

Soms zitten er tot 52 kinderen in één klas en er staan ook ook onbevoegden voor de klas. Als de leerkracht ziek is, worden de leerlingen naar huis gestuurd. Amsterdam doet al jaren heel veel om het probleem aan te pakken, vertelt wethouder Onderwijs Marjolein Moorman. De stad biedt leerkrachten bijvoorbeeld voorrang aan op het gebied van woningen en parkeervergunningen en meer reiskostenvergoeding.

Zij-instromers

Ook doet de stad veel voor zij-instromers. En dat werkt, zegt Moorman: 'Het aantal zij-instromers die beginnen in Amsterdam, is echt enorm gestegen. Inmiddels hebben we er zo'n 125.' Punt is dat een zij-instromer goede begeleiding nodig heeft en daar komt het lerarentekort dan toch weer om de hoek kijken. Uiteindelijk wordt het probleem volgens Moorman steeds groter.

Luister ook | Extra geld voor onderwijs levert nieuwe problemen op

Moorman is wel heel blij dat er nu meer geld komt voor leraren in achterstandswijken. Alleen geldt dat voor twee jaar. 'En van incidenteel geld kun je niet een extra leraar aannemen.' Intussen zie je dat de leerkrachten wegtrekken uit de stad. De stad is vaak duur en er is moeilijk een huis te vinden. Daarnaast vergt lesgeven in een grote stad extra vaardigheden, waardoor leraren vaak kiezen voor een makkelijkere school buiten de stad.

Hogere salarissen

De enige, echte oplossing op lange termijn is volgens de wethouder een verhoging van de lerarensalarissen, waarbij ook de loonkloof tussen leraren in het basisonderwijs en die in het voortgezet onderwijs moet worden aangepakt.

Luister terug | 'De kenniseconomie bevindt zich in een crisis'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen