Onderwijs10 jan '22 08:14Aangepast op 10 jan '22 08:59

Scholen weer open na extra lange kerstvakantie

Auteur: BNR Webredactie

Na drie weken kerstvakantie gaan de basisscholen en middelbare scholen vandaag weer open. De vakantie van de leerlingen startte een week eerder vanwege de opkomst van omikron. Op basis van het OMT-advies besloot het kabinet vorige week dat het niet nodig is om de scholen langer dicht te houden.

Directeur Olivier Vermeulen van vier basisscholen in de gemeente Albrandswaard is blij dat de scholen vandaag weer opengaan. ‘We willen kinderen een plek bieden in een school en drie weken is heel lang om thuis te zitten. Maar tegelijkertijd zien we ook de besmettingen', zegt Vermeulen.

Dagelijkse routine

Op scholen worden daarom de standaard coronamaatregelen aangehouden, legt Vermeulen uit. 'Volwassenen houden anderhalve meter afstand, leerlingen en leerkrachten nemen zelftesten mee naar huis en leerlingen in de groepen 6, 7 en 8 worden geadviseerd mondkapjes te dragen op de gangen. Na ruim anderhalf jaar zijn we gewend aan deze maatregelen. Een deel van de dagelijkse routine bestaat uit handen wassen. Kinderen weten straks heel goed hoe dat moet', zegt Vermeulen.

Luister ook | OMT bijeen voor nieuw corona-advies

‘Het ventilatiebeleid is lastig. We moeten ventileren, maar we willen kinderen ook een comfortabele omgeving geven. Ik heb tegen ouders gezegd dat ze kinderen een vestje mee kunnen geven.’

Vermeulen zegt ook dat de bereidheid van leerkrachten om voor de klas te gaan staan ‘zeer groot’ is, ondanks de risico's. 'Een plotselinge besmetting kan ook voor de privésituatie van leerkrachten veel effect hebben. Maar ze staan er en daar ben ik trots op. Ze zetten het belang van de kinderen voorop.'

Luister ook | Lange termijn coronaplan

Gerelateerde artikelen