Onderwijs21 jan '22 07:41Aangepast op 21 jan '22 10:21

GGD-directeuren: versoepel quarantainebeleid voor scholieren

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De Directeuren Publieke Gezondheid van de GGD’en willen dat het quarantainebeleid voor scholieren wordt versoepeld. Volgens de directeuren is het middel quarantaine voor scholieren zijn doel voorbijgeschoten en neemt de gezondheidsschade juist toe.

Op dit moment moeten hele klassen in quarantaine bij drie of meer besmettingen. Woensdag bleek uit navraag van BNR en uit data van de website scholenmeldpunt.nl, dat een recordaantal scholen geheel of gedeeltelijk de deuren had gesloten. Het meldpunt registreerde afgelopen maandag een recordaantal van 50 meldingen. Zeker 56 scholen waren deels gesloten en hebben klassen naar huis gestuurd, 16 scholen waren volledig dicht.

Luister ook | De Nieuwsdag | Ineens stevenen we af op groepsimmuniteit

Volgens Hein Van Asseldonk van de VO Raad, de koepel van middelbare scholen, was niet zozeer het aantal besmettingen het probleem, maar wel de quarantaineregels die nog stammen uit de tijd dat de Delta-variant dominant was. Hij vindt dat deze variant zo anders is, dat het kabinet de quarantaineregels opnieuw tegen het licht zou moeten houden.

Luister ook |Zeker 56 scholen deels gesloten en 16 volledig

'Het tweede probleem is dat het nieuwe beleid te weinig houvast biedt om onderwijs voortgang te bieden. Er moet echt snel iets veranderen', zei Van Asseldonk. 'De quarantaine kun je vervangen door een actief testbeleid, dan kun je beter per dag bekijken welke leerlingen wel of niet naar school kunnen komen.'

Gerelateerde artikelen