Onderwijs21 feb '22 17:17

Al 700 meldingen bij het onderwijsmeldpunt vanwege langdurige coronaklachten

Auteurs: BNR Webredactie en Pim de Visser

Sinds de openstelling van het meldpunt voor langdurige Covid van onderwijsbond AOb, ruim een week geleden, hebben zich al zevenhonderd personeelsleden gemeld met klachten, vragen en zorgen. Mensen die aan het begin van de allereerste corona golf twee jaar geleden besmet raakten en door langdurige Covid niet kunnen werken, moeten nu op voor een keuring voor arbeidsongeschiktheid. De onderwijsbond wil dat deze mensen nog een derde ziektejaar mogen krijgen.

Doordat er over 'long covid', zoals het genoemd wordt, nog weinig bekend is, moeten deze mensen langer de tijd krijgen om te herstellen, vindt de bond. 'Ze zouden nog een derde ziektejaar moeten krijgen. Geef degenen die het nodig hebben een extra jaar de tijd, zodat ze nog alles op alles kunnen zetten om te herstellen en te re-integreren. Werkgevers moeten hier zo nodig voor gecompenseerd worden', stelt voorzitter van de AOb Tamar van Gelder.

Financiën

Het personeel met langdurige coronaklachten loopt naast fysieke en mentale problemen ook tegen een hoop andere obstakels aan. Mensen die niet werken, vielen al terug naar 70% van hun salaris, daarbij komen ook kosten zoals het opmaken van het eigen risico. Daarnaast zijn er ook een hoop mensen die in het onderwijs werkten met een tijdelijk contract en door ziekte dus hun baan zijn kwijtgeraakt, waardoor er al helemaal niks meer binnenkomt.

Mensen voelen zich vaak schuldig, tegenover bijvoorbeeld hun partner omdat er vanaf hun eigen kant geen geld binnenkomt, maar ook tegenover de werkgever. Zo moeten andere collega's werk overnemen of er zijn er niet eens vervangers beschikbaar.

Compensatie

De regering moet ook komen met een compensatieregeling voor mensen met langdurige coronaklachten, vindt van Gelder. 'Aan het begin van de epidemie werd gezegd dat kinderen het virus niet zouden kunnen overdragen aan volwassenen. Dat bleek onjuist. En toen er vaccins waren, hebben wij er als AOb op aangedrongen om leraren met voorrang te vaccineren. Maar dat is niet gebeurd. En nu dreigen mensen arbeidsongeschikt te worden'. Dat wil de onderwijsbond voorkomen met dit meldpunt.

Gerelateerde artikelen