Doordat er over 'long covid', zoals het genoemd wordt, nog weinig bekend is, moeten deze mensen langer de tijd krijgen om te herstellen, vindt de bond. 'Ze zouden nog een derde ziektejaar moeten krijgen. Geef degenen die het nodig hebben een extra jaar de tijd, zodat ze nog alles op alles kunnen zetten om te herstellen en te re-integreren. Werkgevers moeten hier zo nodig voor gecompenseerd worden', stelt voorzitter van de AOb Tamar van Gelder.

Financiën
Het personeel met langdurige coronaklachten loopt naast fysieke en mentale problemen ook tegen een hoop andere obstakels aan. Mensen die niet werken, vielen al terug naar 70% van hun salaris, daarbij komen ook kosten zoals het opmaken van het eigen risico. Daarnaast zijn er ook een hoop mensen die in het onderwijs werkten met een tijdelijk contract en door ziekte dus hun baan zijn kwijtgeraakt, waardoor er al helemaal niks meer binnenkomt.
Mensen voelen zich vaak schuldig, tegenover bijvoorbeeld hun partner omdat er vanaf hun eigen kant geen geld binnenkomt, maar ook tegenover de werkgever. Zo moeten andere collega's werk overnemen of er zijn er niet eens vervangers beschikbaar.
Compensatie
De regering moet ook komen met een compensatieregeling voor mensen met langdurige coronaklachten, vindt van Gelder. 'Aan het begin van de epidemie werd gezegd dat kinderen het virus niet zouden kunnen overdragen aan volwassenen. Dat bleek onjuist. En toen er vaccins waren, hebben wij er als AOb op aangedrongen om leraren met voorrang te vaccineren. Maar dat is niet gebeurd. En nu dreigen mensen arbeidsongeschikt te worden'. Dat wil de onderwijsbond voorkomen met dit meldpunt.