Onderwijs24 okt '22 16:30Aangepast op 26 okt '22 09:04

Compensatie voor leenstelsel blijft hetzelfde

Auteur: ANP

Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs blijft bij zijn besluit om studenten die onder het leenstelsel vallen een compensatie van drieduizend euro te geven. Dit viel te lezen in het wetsvoorstel wat de minister vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Minister Dijkgraaf van Onderwijs
Minister Dijkgraaf van Onderwijs (ANP)

Studenten worden 1.400 euro gekort op hun lening als ze minimaal vier jaar onder het leenstelsel hebben gestudeerd. Naast deze compensatie mogen ze de 1.835 euro die ze voor nascholing kregen ook inzetten om studieschuld terug te betalen. In februari hebben de Landelijke Studentenvakbond en FNV Young & United al gedemonstreerd tegen dit bedrag.

Lees ook| Minister Dijkgraaf: 'Natuurlijk snap ik dat studenten meer willen'

Op andere vlakken wijkt het wetsvoorstel weinig af. Uitwonende studenten krijgen vanaf 2023 275 euro per maand. Ook krijgen zij eenmalig 165 euro vanwege de hoge energiekosten en inflatie, voor thuiswonende studenten is de vergoeding 110 euro.

De aanvullende beurs voor studenten van wie de ouders een laag inkomen hebben is iets hoger. In plaats van maximaal 401 wordt deze maximaal 416 euro. Om hiervoor in aanmerking te komen mogen ouders niet meer verdienen dan zeventigduizend euro per jaar. En dan geldt de regel: hoe lager het inkomen, hoe hoger de beurs.

Lees ook| Rente op studieschuld gaat omhoog

Het Interstedelijk Studenten Overleg ziet het als een verbetering van de financiële situatie, maar vindt ook dat er een groep over het hoofd wordt gezien. Het gaat om de 'pechgeneratie', de groep studenten die onder het leenstelsel vielen. Die groep krijgt nu slechts een klein percentage van hun misgelopen basisbeurs. Volgens het ISO zijn ze hier weinig mee geholpen.

Lees ook| Studieschuld sinds 2015 verdubbeld


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen