Onderwijs2 nov '22 18:07Aangepast op 2 nov '22 18:22

Steeds minder mbo'ers maken studie af

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Steeds meer mbo-studenten stoppen eerder met hun studie, omdat zij door de krapte op de arbeidsmarkt voor het afstuderen al een baan aangeboden krijgen. Het aantal mbo-studenten nam daarbij in 2021 met 1,5 procent af ten opzichte van het jaar daarvoor, meldt de MBO Raad. Die daling werd door de bevolkingsopbouw al langer verwacht.

Statistiekbureau CBS meldde vorige maand  al dat het aantal jongeren dat kiest voor een mbo-opleiding in bepaalde richtingen, zoals de techniek in de afgelopen 10 jaar iets is teruggelopen. Een verklaring voor de daling is het feit dat er minder jongeren zijn, aldus een woordvoerster  van de MBO Raad.
Statistiekbureau CBS meldde vorige maand al dat het aantal jongeren dat kiest voor een mbo-opleiding in bepaalde richtingen, zoals de techniek in de afgelopen 10 jaar iets is teruggelopen. Een verklaring voor de daling is het feit dat er minder jongeren zijn, aldus een woordvoerster van de MBO Raad. (ANP / Hans van Rhoon)

Statistiekbureau CBS meldde vorige maand al dat het aantal jongeren dat kiest voor een mbo-opleiding in bepaalde richtingen, zoals de techniek, in de afgelopen tien jaar iets is teruggelopen. Een verklaring voor de daling is het feit dat er minder jongeren zijn, aldus een woordvoerster van de MBO Raad. Ook heeft het mbo nog steeds last van wat de woordvoerster 'opwaartse druk' noemt: het idee dat een 'hogere' opleiding beter is.

Lees ook| Aantal bollebozen stijgt tot recordhoogte

Op 42 van de 57 mbo-instellingen daalde het aantal studenten tussen oktober 2020 en oktober 2021. Ook per leerweg kan het verschillen of sprake is van een daling of stijging. Het aantal studenten in de Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) daalde met ongeveer 2,5 procent. BOL-opleidingen zijn theoretischer dan opleidingen van de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL). Daar nam het aantal studenten juist toe. De krapte op de arbeidsmarkt is volgens de MBO Raad de verklaring ervoor.

Vroegtijdig stoppen

Daarnaast stopt een deel van de mbo-studenten vroegtijdig met de studie, omdat mbo'ers vanwege de personeelstekorten al een baan aangeboden krijgen. Dat was in 2021 het geval, maar zal volgens de woordvoerster dit jaar alleen maar zijn toegenomen. Het is een fenomeen dat volgens haar vaker terugkeert als er veel werk beschikbaar is.

De MBO Raad snapt dat bedrijven de mbo'ers graag willen inzetten, maar benadrukt dat het jongeren op een achterstand kan zetten. 'Ze doen ervaring op binnen een specifieke vacature, terwijl de mbo-instellingen opleiden voor een beroep.' Als het aantal banen afneemt, staan de jonge werknemers vaak als eersten weer op straat en missen ze ervaring vanuit hun studie.

Een sector waar dit afgelopen jaren sterk speelde was de zorg, aldus de raad. 'De zorgsector had in coronatijd geen plek voor stages, maar jongeren werd wel een arbeidscontract aangeboden.' De MBO Raad pleit ervoor dat werkgevers het mogelijk maken voor de mbo'ers om wel hun diploma te behalen, bijvoorbeeld door ze aan te nemen binnen een leer-werktraject.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen