Pensioen28 jan '16 08:05

'Pensioenen te kwetsbaar door afhankelijkheid lage rente'

Auteur: Thijs Baas

Er is een serieuze kans dat de twee grootste pensioenfondsen de pensioenen volgend jaar moeten verlagen. Zowel ABP als Zorg en Welzijn geven vandaag die waarschuwing af bij de presentatie van hun jaarcijfers.

Niet alleen de samenleving en de arbeidsmarkt zijn veranderd, zegt bestuursvoorzitter Corien Wortmann van het ABP, maar door de overgevoeligheid van de lage rente moet er heel veel geld in de buffers, zegt  Wortmann. "Dat maakt ons stelsel ook heel kwetsbaar. Ik geloof dat ik het heel helder zeg. Het is belangrijk voor onze deelnemers en pensioengerechtigden dat ze weten waar ze aan toe zijn."

 

De oude belofte dat de pensioenen gelijke tred houden met de inflatie zit er voorlopig dus niet in, waarschuwt Wortmann. "Je kunt het relativeren, maar voor onze pensioengerechtigden is het geen goed nieuws. Dat wil ik niet verhullen, maar intussen kunnen we de komende jaren wel elke maand die uitkering bieden en ervoor zorgen dat die jongeren later ook hun pensioenen krijgen. Er zit nog genoeg geld in die kas."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen