Pensioen14 jul '15 13:40

Realistische rekenrente maakt pensioenfondsen in één klap armer

Auteur: BNR Webredactie

Met één pennestreek zijn alle pensioenfondsen in Nederland vandaag een beetje armer geworden. De Nederlandsche Bank past de rekenrente aan waartegen fondsen hun toekomstige verplichtingen waarderen. Het komt erop neer dat hun dekkingsgraad daalt. Volgens Frank Elderson, directielid van De Nederlandse Bank, is de methode vooral veel realistischer.

Foto: ANP
Foto: ANP

“Het is van groot belang om met een realistische rente te rekenen”, zegt hij op BNR. “Als je dat niet doet, heb je het risico dat je jezelf te rijk rekent en in de toekomst onvoldoende in kas blijkt te hebben vergeleken met de verplichtingen en beloftes die je bent aangegaan. Tot gisteren moest er gerekend worden met een vaste, fictieve, relatief hoge rente. Met dat gevaar dat je je te rijk rekent.”

Realisme
Hij legt uit: “Het besluit dat wij vandaag hebben genomen is dat pensioenfondsen met een realistische rente moeten gaan rekenen: een rente die zoveel mogelijk gebruik maakt van informatie in de markt over de toekomstige rente. Op die manier krijgen pensioenfondsen een realistischer beeld van hun financiële situatie."
 Het eerste gevolg is dat de rekenrente daalt. Dat zal gevolgen hebben voor de dekkingsgraad, aldus Elderson. Hoe erg? “Daar moeten we een inschatting voor maken. We kunnen alleen spreken in termen van gemiddelden. U moet zo denken aan een gemiddelde van 3 procent.”

Gerelateerde artikelen