Pensioen24 nov '14 09:34

Pensioenfonds Detailhandel gaat leningen verstrekken aan het MKB

Auteur: BNR Webredactie

Het Pensioenfonds Detailhandel gaat leningen verstrekken aan het MKB. Bedrijven die moeilijk krediet krijgen via banken kunnen bij het nieuwe fonds terecht. Er is op dit moment 40 miljoen euro in kas en daarmee worden al veel bedrijven geholpen. Dat zegt Martine Vissers, beheerder van het MKB-impulsfonds, waarin Pensioenfonds Detailhandel investeert.

Foto: ANP
Foto: ANP

"Als je mag uitgaan van een gemiddelde kredietaanvraag van 5 ton, dan zullen er op dit moment zo'n 80 ondernemers geholpen mee kunnen worden. Het mag zeker nog meer worden. We hebben het streven in 2015 te groeien naar ongeveer 100 miljoen. Maar dat is heel erg afhankelijk van de interesse van de ondernemers enerzijds en anderzijds van de pensioenfondsen die willen gaan participeren", zegt Vissers op BNR.

Eerste lening in december
Er zijn al bedrijven die een lening hebben aangevraagd, aldus Vissers. "De afgelopen weken hebben we behoorlijk wat tijd geïnvesteerd om bedrijfsadviseurs en accountants voor te lichten. Zij hebben al diverse dossiers aangedragen. Die zijn op dit moment in behandeling. De verwachting is dat we 1 december de eerste lening gaan verstrekken."

Ook is het fonds al in gesprek met verschillende pensioenfondsen.
 
Rente: 8-12 procent

De rente ligt 'ongeveer tussen de 8 en 12 procent', gaat Visser verder. "Maar daarentegen zullen we ten opzichte van traditionele bancaire financiering meer flexibiliteit ten aanzien van looptijd en zekerheden hebben. Daardoor kunnen we wat gerichter inspelen op de specifieke financieringsbehoeften van een MKB-ondernemer."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen