Akkoord over strengere pensioenregels
Kabinet, regeringsfracties en de 'bevriende' oppositie hebben overeenstemming over het aanscherpen van de pensioenregels. Dat betekent dat er ook een meerderheid voor de plannen in de Eerste Kamer zal zijn.
|
“Op het punt van de inhaalindexatie, het goedmaken van indexatie die in het verleden niet heeft plaatsgevonden, vonden wij de regels wel heel streng worden", zegt ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten op BNR. "Een fonds dat er ontzettend goed voor staat en aan hoge eisen voldoet mocht dat over een periode van tien jaar."
ChristenUnie en SGP dreigden eerder de plannen te blokkeren. Zij hebben op enkele punten tegemoetkomingen gekregen, maar de grote lijnen van het wetsvoorstel zijn overeind gebleven. Belangrijk onderdeel van het wetsvoorstel is dat pensioenfondsen vanaf volgend jaar hogere financiële buffers moeten aanhouden. Dat moet voorkomen dat ze in de toekomst weer in financiële problemen raken. Pensioenfondsen kunnen daardoor minder makkelijk hun uitkeringen verhogen (indexeren). Dat regime is onder druk van ChristenUnie en SGP iets versoepeld.
'Stap in goede richting'
“Het
is een stap in de goede richting", zegt algemeen directeur Gerard Riemen van de Pensioenfederatie.
Riemen is het met Carola Schouten eens dat het raar is dat een fonds dat er goed voor staat ‘niet mag doen waarvoor het op aarde is, namelijk mensen goede uitkeringen geven’. “In het wetsvoorstel zat een heel rare restrictie die bepaalt dat je mensen geen geïndexeerd pensioen mag geven, ook al ben je gezond en heb je voldoende geld. Daar moet je dan tien jaar over doen. Kennelijk is nu het voorstel om daar vijf jaar van te maken. Maar wij vinden eigenlijk dat er helemaal geen restrictie op zou moeten zitten.”
Grote opluchting
Deze deal was nodig omdat de plannen vooralsnog niet konden rekenen op een meerderheid, vertelt politiek verslaggever Jeroen Stans. "Met name in de Eerste Kamer. Het kabinet kon de laatste tijd goed zaken doen met de bevriende oppositie: D66, ChristenUnie en de SGP. En ja, die steun was wel nodig. Maar de SGP en de ChristenUnie wilden wel wat aanpassingen hebben. Die zijn nu gedaan. De SGP en de ChristenUnie zijn nu overstag. Dat zal tot grote opluchting leiden bij het kabinet, zeker ook bij verantwoordelijk staatssecretaris Klijnsma."
Vandaag wordt er liefst 11 uur lang gesproken over de aanscherping van de pensioenregels. "Maar op voorhand weten we dat de uitkomst daarvan duidelijk is: er is voldoende steun. Daarmee kan het kabinet wederom een grote hervorming doorvoeren."
Wat er precies is afgesproken? Stans: "De kern van het verhaal blijft overeind staan. Een aantal jaar geleden is in het pensioenakkoord afgesproken dat er aanpassingen moeten gaan plaatsvinden. Die zijn erop gericht om te voorkomen dat pensioenfondsen in de toekomst weer in financiële problemen komen. Dat houdt in dat ze meer vet op de botten, grotere reserves, moeten gaan aanhouden."
Vet op de botten
"De kritiek van onder andere de ChristenUnie was dat er termijn voor stond van tien jaar. Fondsen die met een te laag vermogen kampten zouden zoveel jaar krijgen om het vermogen weer op orde te krijgen middels een extra heffing of een verlaging. Maar dat geldt omgekeerd natuurlijk ook voor fondsen die wel voldoende geld op de bank hebben staan en wél alles op orde hebben. Voor die fondsen gold de termijn van tien jaar ook om uiteindelijk pensioenuitkeringen te indexeren, te verhogen. Zo moeten de verlagingen van de jaren ervoor weer goed worden gemaakt."
De ChristenUnie en de SGP vonden dat die termijn van tien jaar te lang was.