Personal Finance1 dec '14 12:05

Contactloos zakkenrollen: mogelijk, maar geen makkie

Auteur: Marjan van den Berg

Ja, in theorie ben je virtueel te rollen als je een bankpas hebt waarmee je contactloos kunt betalen. Maar volgens de Betaalvereniging Nederland hoeven we er niet heel bang voor te zijn dat het ook echt gebeurt.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens het AD kunnen kwaadwillenden met de juiste apparatuur geld van iemands rekening halen door vlakbij iemand te gaan staan. Bankpassen waarmee je contactloos kunt betalen, zouden alleen veilig voor criminelen zijn in een metalen hoesje of met aluminiumfolie eromheen.

Gijs Boudewijn, adjunct-directeur van de Betaalvereniging Nederland, noemt dit “zwaar overdreven”.

 

Gedoe om niks
Bij contactloos betalen kun je per transactie een bedrag tot 25 euro afrekenen zonder je pincode te hoeven gebruiken. Je hoeft alleen je pasje bij een lezer te houden. Als je achter elkaar op deze manier 50 euro hebt betaald, moet je opnieuw een pintransactie doen voordat je weer contactloos kunt betalen.

Daardoor kunnen dieven niet ineens grote bedragen afboeken. Boudewijn: “En als het dan fout gaat, krijg je ook nog eens een keer je schade vergoed, dus het is een hoop gedoe om niks, eerlijk gezegd.”

Laboratoriumopstelling
Volgens hem is het helemaal geen nieuws dat er contactloos geld kan worden gestolen. “Het enige wat aan de hand is, is dat in Engeland in een laboratoriumopstelling al jaren geleden is aangetoond dat je met heel speciale apparatuur informatie uit die chip zou kunnen aflezen. Maar het gaat maar om heel kleine bedragen en het is in de praktijk eigenlijk vrijwel onmogelijk.”

Boudewijn zegt dan ook nog geen meldingen te hebben gehad van mensen die op deze manier zijn ‘gerold’, terwijl er al bijna twee jaar passen in omloop zijn waarmee contactloos kan worden betaald.

Het feit dat er telkens ‘maar’ 25 euro gestolen kan worden, is niet het enige obstakel voor criminelen. Naast een uitleesapparaat heb je ook een contract nodig met een transactieverwerker, en een bankrekening. Zo is misbruik gemakkelijk op te sporen.

Hoesje
Desondanks kun je als consument het zekere voor het onzekere nemen. “Als je het nou per se helemaal onmogelijk wilt maken, dan zou je dat [pasje] in een metalen hoesje kunnen doen”, zegt Boudewijn. “Maar dat is natuurlijk eigenlijk onzin, want dat is helemaal niet nodig.”

In Nederland is een kwart van de bankpassen geschikt voor contactloos betalen. Verwacht wordt dat het een veelgebruikte betaalmethode wordt als vanaf 1 januari de chipknip wordt afgeschaft.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen