Personal Finance15 mei '15 09:41

De koopwoningmarkt zit in de lift

Auteur: Pieter van den Akker

De koopwoningmarkt zal ook de komende jaren verder groeien. Dat stelt Rabobank in een kwartaalrapport over de woningmarkt. De huizenprijzen stijgen dit jaar en volgend jaar en er worden ook steeds meer huizen verkocht.

Foto: ANP
Foto: ANP

Pieter van Dalen is onderzoeker bij Rabobank.

Is de woningmarkt weer helemaal op orde?
“Helemaal terug van weggeweest is misschien wat veel van het goede. We hebben een flinke daling gehad tussen 2008 en 2013, maar er is inderdaad wel sprake van een kentering. De economie trekt weer aan, de hypotheekrente is erg laag en we denken dat het sterker is dan de kredietmaatregelen die worden versoberd. Het eerste kwartaal begon sterk, sterker dan verwacht. Want het vorige kwartaal kon je nog een ton schenken. Dat hebben ook veel mensen gedaan. We hadden een terugval verwacht van 20 procent, gecorrigeerd voor seizoenseffecten. Maar het was maar 13 procent."
 

We zien ook een stijging van de prijzen. Blijft die beperkt of gaat-ie weer naar de idiotie toe?
“Nee, wij denken aan een beperkte stijging van de prijzen. Volgend jaar denken we aan een stijging van 2 tot 4 procent na dit jaar 1,5 tot 3,5 procent. Dat zijn heel andere percentages dan we voor de crisis gewend waren: 5 of 10 procent. Maar dat zien we niet gebeuren. De kredietnormen zijn aangescherpt, je kan minder lenen ten opzichte van je inkomen. Een gematigde stijging dus.”

Zien we veel verschil tussen de steden en de gebieden van de ontvolking?
“Zeker. In Amsterdam zijn de prijzen alweer 10 procent hoger dan vorig jaar. In Utrecht 7 procent. In Zeeland bleven de prijzen ongeveer gelijk. Maar we zien wel in elke provincie zowel een stijging van de verkopen als de transacties. Dat is ook wel logisch, want de hypotheekrente is in heel Nederland en het vertrouwen is ook breed gedragen. Wat dat betreft is het dus: verschillen tussen stedelijk en landelijke gebieden maar wel breed gedragen herstel.”

De hypotheekrente staat historisch laag. Gaat het invloed hebben als-ie omhoog gaat, zoals hier en daar wordt gezegd?
“We verwachten in ieder geval dat-ie heel laag blijft. De ECB koopt obligaties op tot en met september 2016. Die pompt geld in de markt waardoor de rentes heel laag blijven. Wij verwachten een heel beperkte stijging van de kapitaalmarktrente, dus verwachten we dat de rente dit en volgend jaar heel erg laag blijft.”

De huizenmarkt was een tijd echt een kopersmarkt. Is het nu weer een verkopersmarkt?
“Dat verschilt per gebied. Dat is wel in Amsterdam of Utrecht meer het geval. Wij verwachten wel dat als er meer woningen worden verkocht het geleidelijk aan zal kantelen tot een verkopersmarkt. Maar nu verschilt het wel echt per gebied.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen