'Zelfstandige bouwer loopt geld vaak mis'
Zelfstandige bouwers krijgen steeds vaker te laat of helemaal niet betaald. Dat blijkt uit cijfers van FNV Zelfstandigen Bouw. Schokkend, maar niet verrassend, zegt Charles Verhoef, voorzitter van de bond.
"Het gaat slecht in de bouw, en dan is degene die een beetje achteraan de betalingsladder staat al gauw de pineut, en dat zijn in dit geval heel vaak de zelfstandig ondernemers in de bouw." Gemiddeld betalen opdrachtgevers pas na zestig tot zeventig dagen, terwijl dertig dagen het wettelijk maximum is. En in 15 procent van de gevallen wordt zelfs helemaal niet betaald.
De opdrachtgever, dat is vaak de overheid. Maar ook particuliere opdrachtgevers zijn volgens Verhoef steeds later gaan betalen. "Steeds meer bedrijven en mensen moeten langer wachten op hun geld. Dat betekent dat ook het bouwbedrijf geneigd is zijn klanten later te betalen. Veel zzp'ers in de bouw werken voor bouwbedrijven en omdat het voor die bedrijven steeds moeilijker wordt om hun geld van hun opdrachtgevers, zijn zzp'ers daar vaak de dupe van."
Schriftelijke afspraken
Tussen bouwbedrijven en zzp'ers liggen altijd schriftelijke afspraken ten grondslag, zegt Verhoef. Daarin zijn kraakheldere afspraken vastgelegd over de betalingstermijn. Probleem is dat veel bouwbedrijven zich niet aan die termijnen houden. En dáár is volgens Verhoef nog wel een wereld te winnen voor de zzp'ers. "Wat je moet doen is zaken helder vastleggen in contracten, tijdig rappelleren als het geld niet tijdig komt en niet meer goedgelovig zijn dat het geld al onderweg is."
Er gaan immers nog wel eens wat bouwbedrijven failliet en dan kan de zzp'er naar zijn centen fluiten. En dát risico moet je verkleinen, zegt Verhoef. "Want dáár heb je recht op!"