Personal Finance26 okt '15 14:45Aangepast op 26 okt '15 17:04

Maximale hypotheek tweeverdieners gaat omhoog

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet besluit dat tweeverdieners een hogere hypotheek mogen afsluiten, omdat ze volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibub) netto steeds meer geld overhouden.

Foto ANP
Foto ANP

Tweeverdieners kunnen per 1 januari 2016 dus iets meer lenen dan dit jaar. Volgens het Nibub, dat vandaag het adviesrapport Financieringslastnormen 2016 aan de Tweede Kamer aanbood, hebben tweeverdieners geen last van belastingmaatregelen, zoals het afbouwen van aanrechtsubsidie voor de minst verdienende partner, en eenverdieners wel. Daarom houden tweeverdieners netto steeds meer over. Minister Blok van Wonen en Rijksdienst (VVD) bevestigde vandaag in een brief aan de Tweede Kamer dat hij het advies van het Nibud overneemt.


 

Volgens Marcel Warnaar van het Nibud stijgt de koopkracht en kunnen mensen steeds meer besteden, dus ook aan woonlasten. In de methodiek die het instituut hanteert kan van elke euro die je extra overhoudt 50 cent worden besteed aan de hypotheek. De verruiming van de leenmogelijkheden is ondanks de crisis die net achter de rug is gerechtvaardigd, aldus Warnaar: "We willen een realistisch beeld geven van wat mensen kunnen dragen. Het wordt makkelijker om te lenen omdat tweeverdieners daar de ruimte voor hebben."

Geen verschil meer
Nu is het zo dat bij tweeverdieners het laagste salaris voor éénderde wordt meegeteld bij het bepalen van het financieringslastpercentage, het bedrag dat als maximale hypotheek mag worden verstrekt. Per 1 januari 2016 wordt dat 50 procent van het laagste salaris.  Volgens Warnaar zullen de verschillen klein zijn, maar zijn ze het grootst bij huishoudens met een gezamenlijk inkomen van tussen de 60.000 en 70.000 euro.

Verder verandert er weinig in het beleid ten opzichte van de financiële ruimte die huishoudens hebben voor 2016 ten opzichte van dit jaar. Alleen huishoudens met een inkomen van lager dan 40.000 euro per jaar houden volgend jaar iets minder over. Dat komt volgens het Nibud door een sterke afbouw van toeslagen.

Het Nibud berekent al meer dan 15 jaar wat huishoudens op basis van hun inkomen maximaal zouden kunnen lenen voor een hypotheek.

Lees het hele rapport hier.

Gerelateerde artikelen