Personal Finance14 mrt '16 18:28

Week van het Geld: jong geleerd is oud gedaan?

Auteur: Judith Laanen

Het is De Week van het Geld, en daarin leren kinderen hoe ze verstandig om moeten gaan met hun zakgeld. Maar zelf kunnen we vast ook nog wel wat tips gebruiken.

'Geef niet meer geld uit dan dat er binnenkomt', dat is een vaak herhaalde tip om je financiële huishoudboekje weer op orde te krijgen. Volgens Rob Goedhart van Stichting Geldbelangen is dit een open deur, en toch eentje die we vaak fout doen. En dat komt door ons reptielenbrein.

 

Ook dragen we vaak water naar de zee, zegt Goedhart, doordat we wel spaarrekeningen hebben maar tegelijkertijd ook leningen. "Los die lening zo snel mogelijk af." Of spaar automatisch, want daar blijf je makkelijker vanaf dan geld dat op je betaalrekening staat.

Jong geleerd, oud gedaan
Geld verdienen lijkt misschien een kwestie van jong geleerd, oud gedaan. Maar volgens onderzoek van het Nibud doen veel jongeren geen 'heitje voor een karweitje' meer, zoals de stoep aanvegen of het gras maaien voor een euro. In 2011 kluste nog 61 van de 100 kinderen bij. Nu is dat aantal gedaald tot 49. Tieners die daar geen zin in hebben, kunnen ook op een slimmere manier hun zakgeld verdienen.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen