Personal Finance6 jan '15 17:25

Geen energielabel bij verkoop? Boete

Auteur: Marjan van den Berg

Huisverkopers kunnen er nu echt niet meer onderuit: ze moeten vanaf nu aantonen hoe energiezuinig zijn pand is. Wie dat niet doet, krijgt een boete van maximaal 405 euro.

Dat meldt een woordvoerder van minister Stef Blok (Wonen).

Het energielabel geeft aan hoe zuinig een huis is met gas, elektriciteit en warmte. Het nieuwe label vloeit voort uit het energieakkoord dat het kabinet in 2013 sloot met onder meer milieuorganisaties.

Het energielabel was al langer verplicht, maar werd tot op heden door veel eigenaren en kopers genegeerd.

Voorlopig en definitief label
Dat kan nu niet meer. Iedere particuliere huiseigenaar krijgt in januari of februari een voorlopig label toegewezen door de overheid, op basis van kadastergegevens. Eigenaren kunnen dit zelf aanpassen en definitief maken door online een formulier in te vullen. Het definitieve label zal enkele tientjes gaan kosten.

Directeur Hans van der Ploeg van branche-organisatie VBO Makelaars vindt het op zich goed om het bewustzijn over energieverbruik te stimuleren, maar is niet tevreden met de huidige aanpak. 

Oppoetsen
Van der Ploeg zegt er weinig vertrouwen in te hebben dat eigenaren het online formulier correct invullen. “Als ik van plan ben mijn huis te verkopen, nou, dan is het best belangrijk dat je een zo goed mogelijk label hebt. Als ik dan toevallig geen dubbel glas heb, of niet overal dubbel glas heb maar in een paar ramen, dan maak ik een foto van dat ene raam met dubbel glas. Dan schiet ik die in die applicatie. Nou, dan heb ik mijn label toch mooi opgepoetst.”

Volgens Vera Dalm van Milieu Centraal, de organisatie die huizenbezitters voorlicht over de nieuwe regels, is het niet zo simpel om te sjoemelen: “Je moet het uploaden, maar het betekent wel dat je het moet aantonen. Dan moet je of de factuur kunnen laten zien, of een goede foto van de ketel met het typenummer en serienummer.”

Van der Ploeg vindt dat het aan een expert is om dit soort gegevens op te nemen, niet aan de huiseigenaar.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen