Personal Finance8 nov '13 08:23Aangepast op 8 nov '13 09:40

Makelaars zien niets in light-versie energielabel

Auteur: Marjan van den Berg

Makelaarsorganisatie VBO Makelaar is niet blij met het nieuwe systeem waarmee energielabels aan huizen worden toegewezen: misleidend, verwarrend en fraudegevoelig, vindt de organisatie.

Als het aan minister Blok ligt, komen er volgend jaar twee energielabels voor huizen op de markt: een volwaardige versie en een 'light'-versie. Deze laatste versie is gebaseerd op het bouwjaar van huizen.

Geen goed idee, vindt Hans van der Ploeg, directeur van VBO Makelaar: “Wij zeggen: dames en heren, laten wij nou verstandig zijn en laten wij alleen labels afgeven waar echt een specialist naar heeft gekeken, want dan kunnen we er ook wat mee.”

Over één kam
Door het label alleen te baseren op een bouwjaar, worden volgens Van der Ploeg alle huizen uit een bepaalde periode over één kam geschoren. Van der Ploeg: “Als je dan een jaren-dertighuis hebt dat je ontzettend goed geïsoleerd hebt, heb je zo maar het risico dat je in een heel slechte categorie komt.”

Bovendien vindt Van der Ploeg het bezwaarlijk dat het label wordt toegekend op basis van informatie die de huiseigenaar zelf invult. “Precies, dat kunt u zelf verzinnen.”

Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) klopt dit laatste niet. “De overheid voert die gegevens in”, zegt Hans André de la Porte van de VEH. Volgens hem valt er dan ook niet mee te sjoemelen.

Drama
Het nieuwe systeem rond de toekenning van de labels is bedacht door de VEH omdat het oude systeem niet werkte, zegt André de la Porte. “De labels zoals de label-adviseurs die afgeven: dat loopt helemaal niet in Nederland. Al jaren is dat een drama. Er worden er maar heel weinig afgegeven.”

Daarom was het nodig om dat proces makkelijker te maken, zegt André de la Porte. “Als je vindt dat jouw huis beter verdient omdat je het hebt geïsoleerd, dan is het in je eigen belang om een label aan te vragen bij zo’n label-adviseur zoals bijvoorbeeld van de makelaarsvereniging van meneer Van der Ploeg.”

Gerelateerde artikelen