Personal Finance11 mrt '16 09:32

Duizenden mensen benadeeld door frauduleuze belastingadviseurs

Auteur: Jolijn Mes

De Belastingdienst en het OM gaan harder optreden tegen sjoemelende belastingadviseurs. Deze week kregen er zes bezoek van de FIOD, de opsporingsdienst van de belastingdienst. Twee adviseurs werden opgepakt, schrijft De Telegraaf.

ANP
ANP

Volgens Han Wijers van de Belastingdienst, vallen de malafide adviseurs op doordat ze op grote schaal allerlei aftrekposten opvoeren in de aangifte van hun klanten: "We gunnen iedereen altijd de aftrek waar ze recht op hebben, maar hier zien we dat ze heel vaak verzonnen zijn."

Het gaat tot nu toe om 11.000 mensen die een brief thuis gestuurd krijgen van de belastingdienst. Wijers: "In een aantal gevallen zijn er klanten die meerdere brieven ontvangen, omdat het over meerdere jaren gaat."
 
Grote gevolgen
Deze mensen kunnen grote gevolgen ondervinden aan de acties van hun adviseurs, zegt Wijers: "De inkomstenbelasting wordt voor meerdere jaren herzien. Daar komen natuurlijk rentes bij en als ze zelf iets te verwijten valt, zit er ook een boete aan. Als we klaar zijn met het navorderen, is vaak het inkomen ook hoger en worden toeslagen en dergelijke ook weer anders."

Voor de particulieren met een belastingadviseur heeft Wijers nog een tip: "Vraag altijd naar een afschrift van wat feitelijk wordt ingestuurd en kijk dan goed naar wat er opgevoerd wordt aan aftrekposten en of je die wel herkent."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen