Personal Finance21 mrt '16 15:48

SNS Bank: rood staan is risico voor de bank

Auteur: Judith Laanen

Overal zijn de rentes laag, behalve als je rood staat. Bij SNS Bank betaal je 11 procent. En dat komt omdat je eigenlijk een "risicovolle lening" aangaat, zegt de bank.

Foto ANP
Foto ANP

Wie rood staat bij de bank betaalt 9 tot 14 procent rente, terwijl de spaarrente bij vrijwel alle banken tot ver onder de 1 procent is geduikeld. De Consumentenbond haalde vandaag uit naar de banken en vraagt zich af waarom klanten niet van de lage rentestanden profiteren.

Hilbert Bredemeijer van SNS Bank maakt onderscheid tussen mensen die structureel en incidenteel rood staan. "Als er een keer iets wordt afgeschreven waar iemand niet op gerekend heeft - incidenteel - betaal je de eerste drie dagen nul procent rente. Daarna elf procent."

Tussen die twee percentages zit een groot gat, maar dat komt volgens Bredemeijer omdat het een risicovolle lening is.

SNS profiteert zelf van de lage rente die de Europese Centrale Bank onlangs afkondigde, moet dat niet doorberekend worden aan de klanten? Volgens Bredemeijer gaat het om sparen en lenen. "Bij rood staan gaat het over kredietrisicokosten, daarvoor hebben we die 11 procent nodig."

Rood staan wordt wel 'bestraft', sparen wordt niet beloond met de lage rente. "Dat komt door de huidige marktrente, daar is nu niet zoveel aan te doen. Als je geld wil lenen, vraag dan een lening aan en ga niet rood staan", is het advies van Bredemeijer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen