Personal Finance25 mrt '16 06:31

Knot wil af van belastingvoordeel voor zzp'er

Auteur: BNR Webredactie

De belastingvoordelen voor zzp'ers moeten worden geschrapt. Dat vindt DNB-president Klaas Knot, zo zegt hij in het FD.

Klaas Knot (Foto: ANP)
Klaas Knot (Foto: ANP)

Volgens Knot moet de overheid ophouden het zelfstandig ondernemerschap te stimuleren door middel van fiscale prikkels zoals de zelfstandigenaftrek. Een grote groep eenpitters die eigenlijk niet zonder sociaal vangnet kunnen, is het slachtoffer van de huidige regels.

Knot: "Er is ooit besloten om zelfstandigen een belastingkorting te geven en niet te verplichten mee te doen aan de sociale regelingen, vanuit het idee dat deze mensen de kans zouden krijgen een eigen zaak op te bouwen en in een latere fase uit hun zaak een pensioen konden verkrijgen. Uit deze goed bedoelde regeling is nu een situatie ontstaan waarbij een deel van de zzp'ers er nadeel van heeft dat ze worden uitgesloten van de sociale regelingen."

Ook de fiscaal vriendelijke pensioenopbouw en de aftrek van de hypotheekrente moeten verder worden ingeperkt, stelt Knot.

Maarten Post, voorzitter van ZZP Nederland, vindt dat Knot onrealistisch is.

Volgens Post is het afschaffen van de maatregelen ook geen oplossing voor schijnzelfstandigheid. "Ik vind het voorbarig dat Knot net na de nieuwe wet van staatssecretaris Wiebes is ingegaan, met andere voorstellen komt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen