'Voordelen payrollen vallen grotendeels weg'
Het ontslaan van werknemers met een zogenaamde payrollconstructie wordt binnenkort waarschijnlijk veel ingewikkelder. De Almelose kantonrechter bepaalde dat de gemeente Enschede medewerkers waarvan de administratie via een payrollbedrijf loopt niet meer zomaar op straat kan zetten.
Door de uitspraak zullen 'gewone' werkgevers zich veel moeilijker kunnen onttekken aan allerlei verplichtingen die de cao ze oplegt, verwacht Evert Verhulp, hoogleraar Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid aan de Universiteit van Amsterdam. En dat zal ook financiële gevolgen hebben, waardoor de belangrijkste reden voor het payrollen lijkt weg te vallen: het uitbesteden van allerlei administratieve rompslomp en bijkomende kosten.
Gewone werkgevers
"Het arbeidsrecht is dwingend op het moment dat je voldoet aan de normen die de wet stelt: laat je iemand werken tegen betaling en geef je een opdracht en leiding, dan heb je in beginsel die arbeidsovereenkomst", zegt Verhulp. "Voor gewone werkgevers betekent het dat ze zich niet langer kunnen onttrekken aan de verplichtingen die op basis van de cao voor ze gelden."
En dat kan ook voor de overheid zelf problemen opleveren, meent Verhulp. "Dan is de gemeente aansprakelijk voor de uitvoering van de regels die voor die gemeente gelden, dus de cao-bepalingen waarin pensioenfondsen en andere extra kosten zitten. Deze zaak is wat specifiek omdat-ie voor de gemeente zelf geldt."
Mooie uitspraak
Marieke Kristen, juridisch adviseur bij FNV Bondgenoten, is verguld met de uitspraak. "Voor ons is dit een mooie uitspraak'', zegt ze in reactie op berichtgeving in de Volkskrant. "De rechter heeft door de geldstromen en schijnconstructie heen gekeken. De feitelijke werkgever is niet de payroll-organisatie die de loonadministratie doet, het is het bedrijf waar de payrollers daadwerkelijk aan de slag zijn.''
Kristen rekent er wel op dat de zaak nog tot aan de Hoge Raad zal worden uitgeprocedeerd. "Hierover is waarschijnlijk het laatste woord nog niet gezegd.''