Personal Finance10 nov '15 09:24

'Wiebes moet kleur bekennen om belastingplan door Kamer te krijgen'

Auteur: Thijs Baas

Staatssecretaris Wiebes moet 5 miljard lastenverlichting door de Kamer loodsen. Het spel zal hoog gespeeld worden, maar uiteindelijk zal het belastingplan het wel weer halen, zegt Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit.

Foto: ANP
Foto: ANP

Wiebes moet op heel veel borden tegelijk schaken om het hele voorstel ook nog eens door de Eerste Kamer te krijgen, maar het zou wel heel bijzonder zijn als het belastingplan niet door de Kamer kan. "Dat is bij mijn weten nog nooit gebeurd. Dan zouden we doorgaan met de huidige wetgeving en dat ligt wat mij betreft niet voor de hand. De discussie gaat maar om een paar honderd miljoen. Dat zijn natuurlijk mooie bedragen, maar op die 5 miljard is dat heel erg weinig."
 

 

Wordt vervuiling zwaarder belast? En wie gaan er op vooruit, de eenverdieners of de tweeverdieners? De Kamer vergadert vandaag en morgen over de belastingen voor volgend jaar. De uitkomst is nog onzeker, ook omdat de wensenlijstjes van de  'favoriete oppositie' van enerzijds D66 en anderzijds CU en SGP nogal uiteenlopen. Kavelaars: "Wiebes moet een van beide óf beide tegemoet gaan komen voor het aanvaard krijgen van het voorstel in de Eerste Kamer."

Vergroening
Voor GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff staat als een paal boven water dat het in dit plan zou moeten gaan om meer werk, meer vergroening en het bestrijden van ongelijkheid. "En het belastingplan doet op alledrie die dingen gewoon heel weinig." GroenLinks wil dan ook inzetten op substantiële vergroening. "Het kan nog steeds, de voorstellen liggen op tafel, er is wellicht een meerderheid langs die kant te vinden als het kabinet met ons in gesprek gaat."

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg wil eveneens veel meer ambitie zien van het kabinet. "Het kabinet beloofde ooit honderdduizend banen, dat werden er 35.000. Dat vind ik een grote teleurstelling. En het kabinet lijkt nu ook bereid om nog verder naar beneden te laten gaan om aan de wensen van de drie christelijke partijen tegemoet te komen." 

Als die hun zin krijgen en eenverdieners meer geld krijgen, gaat dat ten koste van banen, blijkt volgens Van Weyenberg uit economische modellen. Hij vreest negatieve fiscale effecten. "Ook in gezinnen met kinderen willen mensen steeds meer allebei blijven werken. En als je gaat doen wat de christelijke partijen willen, gaan mensen die allebei werken honderden euro's extra belasting betalen. Dat is echt een stap terug als het gaat om het vergroten van de zelfstandigheid van met name vrouwen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen