Personal Finance31 dec '14 13:15

Tienduizenden wagen op de valreep nog de overstap

Auteur: Thijs Baas

Tienduizenden mensen die op de laatste dag nog zijn overgestapt naar een andere zorgverzekeraar: er is duidelijk sprake van een eindsprint van overstappers die op het allerlaatste moment toch nog reden zien om hun heil te zoeken bij een andere zorgverzekeraar. Dat meldt directeur Peter Ruys van vergelijkingssite Zorgkiezer.nl tegen BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

Nog nooit wachtten zo veel mensen tot het allerlaatste moment met overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Gisteren was het een recorddag bij vergelijkingssite Zorgkiezer.nl. Even leek het erop dat mensen vrij collectief bij hun oude zorgverzekeraar zouden blijven, maar dat veranderde toch aan het einde van het jaar, bevestigt Peter Ruys. "Het leek er lange tijd op dat het aantal overstappers dit jaar een stuk lager uit zou komen dan vorig jaar, maar er is sinds derde kerstdag een eindsprint gaande." 

De groep valt in feite in tweeën te delen, zegt Ruys: de helft van de mensen heeft door de discussie juist gekozen voor de vrije artsenkeuze, de andere helft kijkt juist wél voor goedkoop. Een beetje vergelijkbaar met het praten over biologisch vlees, om uiteindelijk toch bij de kiloknaller uit te komen."


 

Uiteindelijk zou het aantal overstappers nog wel eens het niveau van vorig jaar kunnen halen, zegt Ruys. "Maar goed, het is too close to call, dus precies weten we het nog niet. Daarbij helpt een onmiskenbaar sneeuwbaleffect, betoogt Ruys. "Als de boodschap zou zijn dat niemand het doet, dan doet ook feitelijk niemand het, maar als de boodschap is dat heel veel mensen het aan het doen zijn, dan helpt dat zeker mee. Maar je ziet altijd aan het eind van het jaar een soort dolle dwaze dagen, maar dan rondom zorgverzekeringen."

Er is lange tijd onduidelijkheid geweest in Den Haag in de discussie rond de vrije artsenkeuze en die onzekerheid leidt er toch toe dat mensen even op de rem trappen. Zelfs bij ons op kantoor wisten sommige mensen niet dat een budgetpolis pas in 2016 gaat spelen. Het was helemaal niet relevant, maar alleen al discussie over een onderwerp zorgt ervoor dat mensen even wachten tot dat over is." 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen