Goedkoop studeren doe je zo! 4 tips:
Met ingang van het nieuwe studiejaar is de basisbeurs volledig afgeschaft. Daardoor wordt schuldenvrij studeren veel moeilijker, stelt het Nibud. BNR's John van Schagen zocht uit hoe je toch voordelig kunt studeren.
Door het afschaffen van de basisbeurs zitten de ouders van studerende kinderen met een lastig dilemma: financieel bijspringen, of de schulden van de kinderen laten oplopen. "Helemaal schuldenvrij studeren is met het nieuwe systeem onhaalbaar", zegt Annemarie Koop van het Nibud.
Maatregelen
Om de schade binnen de perken te houden nemen de studenten de nodige maatregelen. "Dat doen ze door meer te gaan lenen, of meer te gaan werken", vertelt Koop. "Sommige studenten kiezen ervoor om thuis te blijven wonen terwijl zij eigenlijk van plan waren om op kamers te gaan." Ondanks de maatregelen zegt Koop dat lang niet alle studenten financieel voorbereid zijn. "Meer dan de helft heeft de komende maanden geen idee wat er aan inkomen binnen gaat komen."
Boodschappen
"Nog veel belangrijker, wat gaat er allemaal uit?", vraagt BNR-redacteur John van Schagen zich af. Een studentenkamer, boodschappen, verzekeringen en uitgaan: het mag allemaal wat kosten. Toch is het mogelijk om de kosten voor een studie te beheersen. "Met een beetje omfietsen bespaar je tientallen euro's voor het hele studentenhuis. Vergelijk de prijzen van verschillende supermarkten op koopjeswebsites zoals voordeelmuis.nl, supers.nl en yenom.nl", zegt hij. Boodschappentips van
Uitgaan
"Ook uitgaan kan een stuk voordeliger", meent Van Schagen. Zijn advies: "Drink thuis alvast iets uit je eigen koelkast en kies vaker voor een studentenkroeg waar je regelmatig twee drankjes voor de prijs van één krijgt." Ook bioscoop- en theaterbezoek kan goedkoper. Studenten.net heeft een studentenpas waarmee je zolang als je studentenleven duurt voordeel kunt krijgen bij de aankoop van studieboeken, bioscoopkaartjes en in veel winkels in grote studentensteden. Op studentenkorting.nl en campusshop.nl vind je een overzicht.
Toeslagen
"Nog iets om uit te zoeken, zijn de toeslagen", weet de BNR-redacteur." Het Nibud becijferde eerder dat zo’n 120.000 studenten de zorgtoeslag van 78 euro per maand mislopen terwijl zij daar wel recht op hebben."
Kamers
Iets wat veel studenten nog niet weten, is dat je kunt uitzoeken of je niet te veel betaalt voor je kamer. Linda Passies: "Er bestaat namelijk een puntensysteem van de huurcommissie. Daar kun je nagaan hoeveel je eigenlijk zou moeten betalen voor je kamer. Wat je teveel hebt betaalt kun je terugvragen aan je huurbaas."