Personal Finance23 mrt '15 20:01

Alleen extra investeringen kunnen fiscus uit jaren '70 slepen

Auteur: Thijs Baas

De Belastingdienst is nog altijd deels afhankelijk van systemen uit de jaren '60 en '70 en die kunnen de huidige druk van de digitale aangiftes niet aan. Extra investeringen zijn daarom hard nodig, zegt belastingadviseur Frank Melotte tegen BNR. "Het zou goed zijn als er wat minder bezuinigd zou worden op de Belastingdienst."

Foto: ANP
Foto: ANP

Om voor de zomer nog je definitieve aanslag te krijgen hoeft de aangifte over 2014 niet voor 1 april maar voor 15 april binnen zijn bij de Belastingdienst. Met die nieuwe deadline wil de Belastingdienst voorkomen dat de systemen overbelast raken.

Eigenlijk zou de groep die voor 1 juli bericht terug wil hebben van de Belastingdienst op 1 april de aangifte moeten hebben ingeleverd. Maar staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën rekt die termijn op naar 15 april. Wiebes wil op die manier voorkomen dat de website van de Belastingdienst eind maart overbelast raakt als veel mensen tegelijk aangifte gaan doen.

 

Wiebes
Een woordvoerder van Wiebes bevestigt Wiebes' 'coulanceregeling'. Om topdrukte op de website van de Belastingdienst te voorkomen, werd eerder al besloten dat er dit jaar niet alleen in maart, maar ook in april aangifte kan worden gedaan, zonder een boete te krijgen.

Vorig jaar kregen belastingplichtigen ook al een paar extra dagen om hun aangifte alsnog in te dienen. De Belastingdienst moedigt mensen nu ook via een campagne aan om er zo snel mogelijk een kwartiertje vrij te maken. "Dit jaar proberen ze het iets meer te spreiden om zo de ernstige druk bij de computers weg te halen. Ik geloof wel dat het uiteindelijk goedkomt. Ze kunnen 20.000 tot 30.000 aangiftes tegelijk verwerken. Als je er nu niet doorheen komt, krijg je gewoon te zien dat je later terug moet komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen