Personal Finance18 feb '13 19:36

Het glibberige pad van de gemeentelijke hypotheekverstrekking

Auteur: Thijs Baas

Amsterdammers die een huis willen kopen, kunnen binnenkort via de gemeente een voordelige hypotheek regelen. Tenminste, als het aan de PvdA in Amsterdam ligt.

De partij wil een gemeentelijk hypotheekfonds in het leven roepen dat de woningmarkt uit het slop moet trekken. Gemeenteraadslid Michiel Mulder is een van de initiatiefnemers van dit plan. Volgens hem moet het een alternatief bieden voor huizenkopers die geen hypotheek kunnen krijgen bij banken

"Hypotheekrente in Nederland is de hoogste in heel Europa, terwijl de wanbetalingen het laagst zijn. Dat gaat dus niet goed, de banken laten daar wat liggen. Mensen die een huis willen kopen staan met de rug tegen de muur, er zijn geen andere manieren om een hypotheek te krijgen. Dat vinden we onacceptabel omdat het de woningmarkt in het  houdt en daarom moet je daar als gemeente een rol in pakken."

Bezuinigen
Hugo Priemus, Hoogleraar volkshuisvesting aan de TU Delft, ziet vooral financiële risico's en is bepaald geen voorstander van het plan. Wat hem betreft is er voor gemeenten geen enkele rol weggelegd bij het verstrekken van hypotheken. "Ik had begrepen dat gemeenten overal in Nederland moeten bezuinigen. Bovendien mag je in Nederland niet zomaar een bank beginnen, dus het oordeel van De Nederlandsche Bank lijkt me zeer de moeite waard."

De algemene lijn in Nederland is dat de hypotheekschuld veel te hoog opgelopen is en dat we daarmee allerlei risico's op nationaal niveau lopen, wat juist heeft geresulteerd in lagere tophypotheken en meer aflossen. Het lijkt erop, zegt Priemus, dat Amsterdam met een dergelijke regeling dit nationale beleid tracht te ondermijnen. "Ik raad ze niet aan om op dit glibberige pad aan de gang te gaan."

Risico's
Juist het feit dat het gaat om een goedkope en voordelige regeling voor huizenkopers die hun neus hebben gestoten aan de strenge hypotheekregels van de banken baart Priemus zorgen. Ook een stadshypotheekbank die het hele bedrag leent - naar Deens voorbeeld - ziet de hoogleraar niet zitten. "De risico's die je loopt als je je gaat richten op dat deel van de lening dat de normale bank niet verstrekt is heel groot. Gemeentes hebben hele knappe ambtenaren, maar een bank runnen is echt een aanzienlijke brug te ver."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen