Personal Finance3 feb '13 21:56Aangepast op 4 feb '13 01:10

Drieduizend EU-ambtenaren boven Rutte-rato

Auteur: Thijs Baas

Bijna drieduizend EU-ambtenaren hebben een hoger inkomen dan premier Mark Rutte.

De ministers van Buitenlandse Zaken en Binnenlandse Zaken hebben dat bekendgemaakt naar aanleiding van vragen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Die stelde begin januari vragen over de salarissen van EU-ambtenaren. De antwoorden geven aan dat het brutosalaris van drieduizend ambtenaren boven de 144.000 euro van Rutte uitkomt.

Om maar niet te spreken van het aantal EU-ambtenaren dat netto meer overhoudt dan onze minister-president; dat ligt nog een stuk hoger. Voor Omtzigt is vooral van belang of Rutte gaat inzetten op lagere salarissen. "Het CDA wil snel actie van Rutte. Ook willen we weten wat de Europese Commissie ervan vindt", meent Omtzigt.

De EU heeft in totaal 50.000 EU-ambtenaren. Die betalen op dit moment 5,5 procent minder belasting dan in 2012, na de afschaffing van de solidariteitsheffing. Bovendien is "er nog geen akkoord bereikt over herziening van het EU-ambtenarenstatuut", vermeldt het antwoord. "Hier gaat de belasting omhoog en de pensioenen omlaag, terwijl daar de belasting juist daalt. Volgens mij ben je dan verkeerd bezig", zegt Omtzigt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen