Personal Finance28 mei '15 10:45

Blok wil geen nieuwe hypotheekregels

Auteur: Pieter van den Akker

Minister Stef Blok (Wonen) wil op dit moment niets veranderen aan de hypotheekregels. Er zijn eerder allerlei maatregelen getroffen om het vertrouwen in de huizenmarkt te herstellen en mensen meer zekerheden te bieden. Daar wil hij nu niet meer aan gaan sleutelen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het Financieel Stabiliteitscomité opperde donderdag het bedrag dat maximaal geleend kan worden voor een huis te verlagen tot 90 procent van de waarde van het onderkomen. Daarvoor pleit Klaas Knot, directeur van De Nederlandsche Bank en voorzitter van dat comité dat de regering adviseert. De zogeheten loan-to-value-limiet wordt nu al stapsgewijs afgebouwd naar 100 procent van de koopsom.

Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis vindt het geen goed plan. Hij reageerde eerder op de dag op BNR: “Het is absoluut niet nodig. We bouwen nu al hypotheken af. In dertig jaar los je ‘m helemaal af en na vijf jaar is je hypotheekschuld nog maar 90 procent van de woningwaarde. Dat is wat nu als norm wordt gesteld in dat advies. Reken je inflatie mee, zit je overigens nog lager hoor. Dan zit je rond de 80 procent na vijf jaar. Daarom is het al niet nodig.”

Consumptieve kredieten
Daar komt nog bij, gaat De la Porte verder, ‘dat je, als je straks nog maar 90 procent mag lenen om je huis te kopen, die 10 procent ergens anders vandaan moet halen’. “Bij een huis van 200 duizend euro is dat al gauw 20 duizend euro. Maar heb je dat niet, dan moet je het buiten je hypotheek om lenen. Dan kom je bij de consumptieve kredieten. Dat gebeurt in landen om ons heen waar je nu 70, 80, 90 procent mag lenen."'Slecht idee'
Ook PvdA-Kamerlid Jacques Monasch vindt het 'een slecht idee'. "Kopers zijn in de nieuwe hypotheekregels al verplicht om het bedrag in dertig jaar af te lossen. Dat biedt meer dan voldoende zekerheid voor zowel kredietverleners als voor de kopers'', aldus Monasch.

Hij vindt het daarom overbodig de normen voor het maximaal te belenen bedrag te verlagen. "Strengere normen zijn ook slecht voor de bouw en de doorstroming op de woningmarkt. Mensen die een huis willen kopen hebben behoefte aan rust en zekerheid. Dit soort voorstellen draagt daar niet aan bij."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen