Personal Finance1 jun '15 11:42

'Meer zeggenschap voor consument bij beleggingen pensioengelden'

Auteur: Thijs Baas

Consumenten moeten meer zeggenschap krijgen over waar hun geld wordt belegd door de pensioenfondsen. Dat zegt Bart Combée van de Consumentenbond op BNR. Dat zorgt voor meer transparantie.

Foto: ANP
Foto: ANP

Veel mensen zijn bereid om een lager rendement op de koop toe te nemen als het vermogen maar wat duurzamer belegd wordt, meent Combée. "Zeker bij maatschappelkijke onderwerpen zal een deel van de consumenten het prima vinden als het rendement wat lager is maar ik wil dat het verantwoord belegd wordt. Een ander deel zal misschien het hoogste rendement willen hebben en nu kun je daar eigenlijk helemaal niet voor kiezen. "


 

Combée ziet voor de Consumentenbond een bescheiden rol weggelegd om invloed uit te oefenen op pensioenbeleggingen. Daarvoor is volgens hem de samenleving te verdeeld over de ideale belegging van de pensioengelden. "Wij kunnen wel namens consumenten zeggen dat we meer keuze willen en mogelijkheden om individueel iets te bepalen over ons pensioen, als we gaan pleiten voor een hele pensioenherziening, moeten we kijken namens wie we dat zeggen." 


 

Want op dit moment is het mandaat van de Consumentenbond nog beperkt, erkent ook Combée. Al ziet hij nog voldoende ruimte voor groei. "Er zijn zo'n 10 miljoen volwassen consumenten in Nederland. Op dit moment zegt ongeveer 2,3 miljoen dat ze de afgelopen drie maanden een keer gebruik hebben gemaakt van ons. Dat in de komende vijf jaar verdubbelen, zou ik een mooie ambitie vinden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen