Wiebes: 'van coulance bij naheffing kan geen sprake zijn'
Grote kans dat de Nederlandse belastingbetaler per persoon gemiddeld 150 euro moet terugbetalen aan de Belastingdienst. Dat meldt staatssecretaris Wiebes van Financiën. Hij zorgt voor veel commotie met z'n aankondiging dat 5 tot 6 miljoen mensen een naheffing kunnen verwachten.
En op coulance hoeft de belastingbetaler niet te rekenen, er moet en zal worden terugbetaald, meldt politiek verslaggever Jeroen Stans. Dat dat onrechtvaardig kan voelen begrijpt Wiebes, maar het bedrag zal onontkoombaar worden verrekend. Een naheffing is noodzakelijk omdat de maatregel niet tijdig kon worden doorgevoerd, en iedereen kan zich erop voorbereiden. "Op Prinsjesdag is een publiciteitscampagne gestart om te vertellen dat dit kan gebeuren."
Het gaat bovendien uitsluitend, benadrukt Wiebes, om mensen met toeslagen, dertiende maanden en bonussen hebben ontvangen. "Het gaat vanaf enkele tientjes tot maximaal 300. En als mensen het vroeg weten, dan kunnen ze er ook rekening mee houden. Daarna hebben ze nog ruim de tijd om het te betalen, want er gaan maanden overheen vanaf het moment dat je het weet en dat je het moet betalen."
Heffingskorting
Dat het een fout van de Belastingdienst betreft, ontkent Wiebes. "De regering heeft destijds besloten tot een andere opzet van die inkomensafhankelijke heffingskorting en arbeidskorting. De Belastingdienst heeft toen aangegeven dat niet binnen één jaar te kunnen implementeren en dat is ook aan de Kamer gemeld. Voor 2015 klopt het wel, dus het doet zich niet meer voor. Het staat ook al enige maanden op de site van de Belastingdienst, maar er zullen Nederlanders zijn die niet iedere dag op de site van de Belastingdienst kijken."
Voor de VVD komt deze regeling als een boemerang terug, zei politiek commentator Jaap Jansen eerder op BNR. "In het begin van deze kabinetsperiode stond iedereen op zijn achterste benen over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Die moest toen van tafel en in ruil daarvoor kwam toen deze inkomens afhankelijke regeling en nu pas blijkt wat voor ellende dié weer veroorzaakt. Groot probleem dus voor de VVD, de partij waar overigens ook Wiebes lid is." .
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zit vooral de karige informatieverstrekking dwars. "Gisteravond kwam er slechts één regel antwoord hierover in een brief van 27 pagina's, terwijl het de helft van de Nederlandse belastingplichtigen geldt. Dit kan tot problemen leiden bij mensen, dat hebben we ook bij toeslagen gezien. Ze moeten het eerst maar tot de bodem uitzoeken. Maandag hebben we een debat met Wiebes over het belastingplan en daarin wil ik precies weten wat er aan de hand is, hoe lang ze het al wisten en wat ze al die tijd gedaan hebben."
'Niet onderuit te komen'
Fiscaal advocaat Guido de Bont denkt niet dat mensen onder deze naheffing uit kunnen komen. "Er is iets fout gegaan bij de inhouding van de belasting, dat doet de werkgever. Je kunt verrekenen wat er betaald is door die werkgever, maar als er te weinig is afgedragen valt er ook te weinig te verrekenen en dat betekent dus bijbetalen."
Volgens De Bont is het géén fout geweest van Wiebes of zijn voorganger.