Personal Finance18 aug '14 09:28

Huis kopen? Eerst een nachtje proefslapen

Auteur: Pieter van den Akker

Wie als huizenkoper een woning eerst een nachtje wil uitproberen, kan dat binnenkort doen op de eerste Nationale Huizennacht. Huizenkopers kunnen dan slapen in de woning die ze op het oog hebben. Zo kom je er vanzelf achter of de buren nogal lawaaiig zijn.

“Het aanschaffen van een huis is meestal de grootste aankoop in iemands leven. Eigenlijk is het gek dat we een dergelijk besluit op basis van een paar heel korte bezoekjes van gemiddeld 20 minuten nemen", legt organisator Edwin Smaal (Nationale Nederlanden) van de Open Huizennacht uit op BNR.

“De doelgroep hiervoor bestaat uit serieuze huizenkopers. Daarom heeft de makelaar een belangrijke rol in het selectieproces. De doelgroep bestaat uit mensen die al een bezichtiging achter de rug hebben. De makelaar selecteert wie er voor in aanmerking komt en uiteindelijk heeft de verkoper de bepalende stem wie –ie in het huis wil laten slapen.”

Is er al veel interesse?
“Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 70 procent van de kopers dit graag zou willen. Met als belangrijkste reden dat ze even willen ervaren hoe het is en vooral even willen kijken of het huis gehorig is, hoe de buren zijn en om het huis te kunnen controleren op gemakken en ongemakken."

 

Krijgen we na de Open Huizendag nu ook de Open Huizennacht?
“Dat zou kunnen. Het is voor ons de eerste keer. We gaan kijken of het een succes wordt, hoeveel mensen deelnemen en of mensen er daadwerkelijk mee geholpen zijn bij het nemen van het besluit. Bij succes zullen we zeker overwegen dit vaker in te zetten.”

In welke orde van grootte moeten we denken; hoeveel mensen doen ongeveer mee?
“Dat weten we niet. We hebben met brancheorganisaties en andere partijen gesproken en iedereen is enthousiast. Het moet gaan blijken op 17 oktober. Er wordt een klein contract opgesteld, er is een legitimatieplicht en er kunnen onderlinge afspraken worden gemaakt. Bijvoorbeeld of je huisdieren mag meenemen.”

Handig, zo weet je meteen of de hond het ook een leuk huis vindt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen