Meer dan honderdduizend mensen hebben moeite om hun hypotheeklasten te betalen. Het gaat om een stijging van 23 procent in een half jaar tijd. En dat terwijl de huizenmarkt voorzichtig aantrekt. Peter van den Bosch, directeur van BKR, maakt zich zorgen, maar hij heeft wel een verklaring voor deze ontwikkeling. "Traditioneel kunnen mensen hun hypotheek vaak niet meer betalen bij echtscheiding en werkloosheid. En met name die werkloosheid loopt nog steeds op."
Middeninkomens
En voorloig lijkt daar nog geen einde aan te komen. "Ook als het economisch wat beter gaat zal die werkloosheid toch nog wel verder oplopen, dus dat deze cijfers ook verder oplopen, verbaast mij niets. Het gaat vooral om de middeninkomens en de hoge inkomens. Wat wij van banken terughoren is dat zij met name meer middeninkomens terugzien bij schuldhulpverlening."
Hoewel financiële perikelen van alle tijden zijn, is een groot probleem van de laatste jaren dat 1,4 miljoen hypotheken onder water staan. "In het verleden verkocht je gewoon je huis en dat is er natuurlijk niet meer bij. Als je je huis wél kunt verkopen en je moet de restschuld terugbetalen aan de bank, zijn je lasten misschien hoger omdat het rentepercentage hoger wordt."