Personal Finance16 jul '14 09:41Aangepast op 16 jul '14 11:17

'Consument weer somberder over economie'

Auteur: BNR Webredactie

Het vertrouwen van consumenten in de economie is in juli voor het eerst sinds een jaar gedaald. Ook zijn ze somberder geworden over hun eigen portemonnee. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde online-enquête van het economisch bureau van ING.

De crisis is volgens zeven op de tien consumenten nog niet voorbij. De werkloosheid vormt daarbij het grootste probleem. Meer dan vier op de tien ondervraagden (43 procent) beoordeelden de staat van de economie als matig tot zeer slecht. Een maand geleden was dit nog 38 procent.

"Waarschijnlijk zijn de aandeelkoersen daar debet aan", zegt Senne Janssen van het economische bureau van ING. "We stellen elke maand aan 50- tot 60 duizend mensen de vraag hoe het ervoor staat. 12 maanden stijging op rij en nu voor het eerst een daling. Begin juni daalde de aandeelkoersen ook hard en dat zien we weer terug in het vertrouwen."

De ondervraagden geven het economisch beleid van het kabinet in juli gemiddeld een 4,5. Janssen: "Dat lijkt heel erg laag, maar eigenlijk geeft de consument het kabinet altijd een onvoldoende. De 4,5 is voor Rutte II het hoogste cijfer dat ze tot nu toe hebben behaald. Dus zou je best als positief kunnen zien."

Gerelateerde artikelen