Personal Finance5 feb '14 08:02Aangepast op 5 feb '14 18:03

'Beneficiair aanvaarden moet de standaard worden bij erfenis'

Auteur: Thijs Baas

Beneficiair aanvaarden van een erfenis moet de standaard worden. Dat zegt PvdA-Tweede Kamerlid Jeroen Recourt tegen BNR, in reactie op het wetsvoorstel van staatssecretaris Fred Teeven om erfgenamen beter te beschermen. "De staatssecretaris moet uitleggen waarom hij niet zover wil gaan."

Sinds het begin van de crisis laten steeds meer mensen bij hun overlijden een schuld achter. Nabestaanden die niet uitkijken, érven die schulden. Teeven wil erfgenamen beter beschermen, maar gaat daar in de ogen van Recourt niet ver genoeg in. Directeur Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen beschouwt het als een stap in de goede richting. "Deze wet zegt nu dat als er ineens een schuldeiser op de stoep staat je nog naar de rechter kunt stappen om te vragen of je het uit eigen zak moet betalen."

Maar Recourt zal Teeven vandaag in de Tweede Kamer aansporen om nog een stap verder te gaan. "De wet geeft een keuzemogelijkheid, maar de standaardkeuze is zuiver aanvaarden, dus of het nou een schuld is of een positief vermogen, dat accepteer je allebei. En je moet naar een notaris om te regelen dat je alleen beneficiair schulden aanvaardt. Dat is gek, want waarom zou je een schuld aanvaarden als erfgenaam? Dat vind ik een hele gekke standaard. Ik denk dat iedere erfgenaam zegt: 'graag een erfenis, maar niet als het geld gaat kosten'."

Huis kopen
Het kind van de overledene heeft immers niets te maken met een eventuele schuld bij de bank. "Dan moet het huis maar verkocht worden, maar dan kan de bank het niet verhalen op het kind of welke erfgenaam ook." Bang dat het aanlokkelijker wordt om met veel schulden te sterven is Recourt niet. "Ik denk niet dat mensen een huis wel of niet kopen vanuit het idee: 'als ik kom te overlijden kan mijn kind als hij even niet oplet in de schulden komen'."

Nederland heeft de kans om met de wetgeving beter aan te sluiten op de omringende landen, vindt Recourt. "Het is handig om de wetgeving in de EU zoveel mogelijk te harmoniseren. En het is niet voor niets dat ze in buurlanden voor het beneficiair aanvaarden hebben gekozen, want het is in mijn ogen gewoon een rechtvaardiger regel."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen