Personal Finance3 dec '13 12:03

ABN Amro: werkloosheid piekt volgend jaar

Auteur: BNR Webredactie

De werkloosheid in Nederland bereikt in 2014 waarschijnlijk haar piek en zal pas een jaar later wat terugvallen. Dat constateert ABN Amro in een rapport over de Nederlandse economie voor de komende twee jaar.

ABN Amro denkt dat de Nederlandse werkloosheid als percentage van de beroepsbevolking dit jaar uit zal komen op 8,4 procent en volgend jaar zal stijgen tot 9,2 procent omdat de economische groei te laag is. In 2015 komt het aantal mensen zonder baan uit op 8,9 procent. In de loop van 2016 kan het zo zijn dat de werkloosheid onder het niveau van 2013 uitkomt.

Langzaam herstel
De bank rekent erop dat de Nederlandse economie de komende jaren langzaam verder zal herstellen. Dat is vooral te danken aan de uitvoer die kan profiteren van de wereldwijde economische groeiversnelling. Ook de investeringen in Nederland verbeteren, maar de particuliere consumptie nog niet. ABN denkt dat hoewel het beschikbaar inkomen volgend jaar waarschijnlijk toeneemt, de consumptie opnieuw zal dalen.

Bestedingen
Zo hebben veel gezinnen de daling van de huizenprijzen nog niet (geheel) verwerkt. Ook zijn de verdere werkgelegenheidskrimp en de pensioenproblematiek negatieve factoren. ,,Gezinshuishoudens zullen eerst hun financiële positie verder op orde willen brengen. Dat gaat ten koste van de bestedingen. Hoewel dat proces in 2015 nog niet geheel ten einde zal zijn, kan de consumptie dankzij een verdere verbetering van het beschikbaar inkomen dan weer wat groei laten zien'', aldus de bank.

De economische groei in Nederland komt volgens de prognose van ABN Amro in 2014 uit op 0,5 procent en zal een jaar later ongeveer 1,25 procent zijn.

Gerelateerde artikelen