
Gezinnen met hoge inkomens gaan er met de nieuwe kabinetsplannen de komende jaren meer dan tweeduizend euro op achteruit. Lage inkomens gaan er soms juist meer dan honderd euro op vooruit, zo blijkt uit allemaal berekeningen van Zorgkiezer.nl.
Peter Ruys, oprichter van Zorgkiezer, licht op BNR toe: "De focus in de discussie over de plaatjes ligt nu op 2014, maar de klappen vallen eigenlijk veel later. De meeste dingen worden pas in 2015 en 2016 ingevoerd. Hogere inkomens, alleenstaanden, maar ook gezinnen met kinderen van een jaar of 14-15-16, gaan er fors op achteruit."
Forse verschillen
Het kabinet heeft zelf ook koopkrachtplaatjes gepresenteerd, maar die berekeningen verschillen vrij fors van de berekeningen van Zorgkiezer, benadrukt Ruys. "De meeste maatregelen vallen pas in 2015 en 2016. Daarom moet je daar naar kijken om te zien wat het effect is. De conclusies trekken wij niet, wij leggen alleen de feiten op tafel. Aan de hand daarvan kunnen politici, en zeker ook de mensen thuis, kijken of ze geld inleveren of er goed op vooruitgaan."
Vorig jaar hebben meer dan een half miljoen Nederlanders via jullie tool berekend wat de de inkomensafhankelijke zorgpremie zou betekenen voor hun portemonnee. Verwacht je dat er nu weer zo veel belangstelling is? "We hopen het. Er is in Den Haag heel veel discussie over of er nivellering is of niet. En is er marginale koopkrachtdaling of niet? Mensen thuis zitten in onzekerheid: wat ga ik hier de komende jaren van merken als dit doorgaat?"