Personal Finance19 nov '14 13:54

'Weet wat je inkomen is en breng je administratie op orde'

Auteur: BNR Webredactie

Mensen anticiperen vaak te laat op een terugval in het inkomen. Dat stelt budgetvoorlichter Nibud in een rapport. Nederlanders die hun baan kwijtraken of minder gaan werken onderschatten vaak de ernst van hun situatie. Voor ze het weten stapelen de schulden zich op. Ook overschatten mensen het effect van de maatregelen die ze nemen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Wanneer is iemand te laat met maatregelen nemen: als de eerste aanmaningen binnenkomen of al eerder?
Annemarie Koop van het Nibud: “Dan sowieso. Maar ook op het moment dat er rekeningen binnenkomen waarvan je niet zeker weet dat je ze kunt betalen."

"Het liefst begin je daar al mee voordat een inkomensterugval zich überhaupt voordoet.”

U stelt vast dat mensen dat vaak niet doen. Hoe komt dat?
“Mensen zijn optimistisch over de toekomst. Het gaat goed en ze gaan ervan uit dat het goed blijft gaan. En mocht er iets gebeuren, dan komt het ook wel goed. Eigenlijk goed dat ze zo positief zijn. Gelukkig zien we ook wel dat mensen actie ondernemen als er een inkomensterugval plaatsvindt. Maar ze overschatten hun eigen actie. Ze gaan lukraak besparen zonder goed te kijken naar waar al het geld naar toe gaat, wat precies de inkomsten zijn. Heel simpel een begroting maken gebeurt niet.”

Een begroting maken dus. Wat moet je nog meer doen?
“Allereerst is het belangrijk dat je je administratie op orde brengt. Dat je weet wat je vaste lasten zijn en waar eventueel ruimte in zit: wat de knoppen zijn om aan te draaien als die inkomensterugval een feit is. Dus: weet wat je nieuwe inkomen wordt en als alles niet in elkaar past en je uitgaven te hoog zijn, dan is het zaak om te kijken wat er eventueel naar beneden gedraaid kan worden of eventueel hulp te vragen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen