Personal Finance20 dec '13 09:13Aangepast op 20 dec '13 14:12

'Versoepel hypotheekregels bij echtscheiding'

Auteur: BNR Webredactie

De Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Consumentenbond roepen minister Stef Blok (Wonen) op de hypotheekregels bij echtscheidingen te versoepelen. Volgens hen brengen de nieuwe, strengere regels huiseigenaren in financiële problemen.

De fiscale regels voor de hypotheekschuld zijn flink aangescherpt. De hypotheekrente mag voor nieuwe hypotheken alleen worden afgetrokken als de schuld binnen 30 jaar wordt afgelost. Maar op het moment dat stellen uit elkaar gaan, wordt de lening die de achterblijver moet afsluiten om de woning te kunnen financieren, door de bank gezien als een nieuwe hypotheek.

"Zelfs als een van beiden op één inkomen de huidige hypotheek kan betalen, ontstaan er problemen'', stelt de VEH. Dat komt doordat hij of zij het hypotheekdeel van de ex-partner onder de nieuwe hypotheekregels moet overnemen. Hierdoor stijgen de maandlasten vaak aanzienlijk.

Overdragen
De belangenbehartigers pleiten ervoor dat mensen die gaan scheiden, de keuze hebben om het recht op de bestaande hypotheekschuld over te dragen aan de partner die in het huis blijft wonen. "De achterblijvende partner behoudt dan de volledige bestaande schuld en recht op de volledige hypotheekrenteaftrek zoals die in de oude situatie ook bestond.''

Hierdoor blijven de maandlasten voor het huis gelijk en hoeven gescheiden huizenbezitters niet noodgedwongen hun huis te verkopen met het risico van een restschuld, aldus Eigen Huis en de Consumentenbond.

Gerelateerde artikelen