Personal Finance24 dec '13 06:52

Waarborgen pensioenakkoord garanderen geen lagere premie

Auteur: Thijs Baas

Het is een illusie om te denken dat de pensioenpremies omlaag gaan door de negen waarborgen die zijn vastgelegd in het pensioenakkoord. Dat zegt FD-journalist Frank van Alphen. "Als je een goede waarborg hebt, heb je er eigenlijk maar één nodig."

Pensioenfondsen, en niet het kabinet, bepalen uiteindelijk met welke opbouwpercentages wordt gewerkt, meent Van Alphen. Als je die negen waarborgen gaat afpellen, blijken veel onderdelen toch al vast te liggen, óf ze blijken geen effect te hebben op de premies. "En zo zijn er meer waarborgen die mooi klinken als je ze beter leest, maar die er niet voor zorgen dat de premie omlaag gaat." Daarom is het de vraag of het akkoord de bezuinigingen oplevert die staatssecretaris Weekers wilde realiseren.

Premieverlaging
Van Alphen sprak met verschillende partijen in de sector, die stuk voor stuk aangeven niet van plan te zijn een premieverlaging door te voeren. "Werkgevers en werknemers bepalen hoeveel premie er apart wordt gezet voor de pensioenen en bepalen wat ze ermee doen. Als je heel duidelijk laat zien hoe je een premie berekent, betekent dat niet dat die omlaag gaat."

Gevolg: de voorgenomen structurele bezuiniging van 1 miljard euro komt onder druk te staan. "Maar pensioenfondsen hebben dat doel ook niet. Die zeggen: 'we hebben zoveel premie, dus als jullie de opbouw verlagen, draaien wij aan een ander knopje'. En zo, constateert Van Alphen, zijn er zo veel manieren om het pensioen te verbeteren binnen de ruimte die er gecreëerd is, dat ze die zullen aangrijpen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen