Personal Finance16 apr '14 08:21

Onderzoek: Nederlandse inkomens flink gedaald

Auteur: BNR Webredactie

Nederlandse werknemers verdienden vorig jaar gemiddeld 6 procent minder dan in 2012. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Loonwijzer en de website Monsterboard.

Het gemiddelde bruto uurloon daalde van 15,50 euro naar 14,60 euro. De grootste daling met 8 procent vond plaats in de financiële- en IT-sector. Werknemers in de horeca en het toerisme hadden het minste last van een loondaling (min 1 procent). In de zorg daalde het inkomen 3 procent. Ook de agrarische sector werd behoorlijk getroffen, hier daalden de lonen 7 procent.

Flexwerkers
Er zijn volgens de opstellers van het rapport meerdere redenen voor de loondaling. Zo telde 2013 meer jonge, goedkope flexwerkers. Ontslagen werknemers namen in een nieuwe baan genoegen met minder loon en nogal wat ouderen met relatief hoge lonen verlieten de arbeidsmarkt. Mogelijk werden ook werknemers onder de cao betaald.

Het gemiddelde uurloon in Nederland ligt het hoogst in het onderwijs (16,40 euro), de productiesector (16,30 euro) en de financiële sector (15,20 euro). In de horeca wordt met gemiddeld 10,40 euro het minst verdiend; zeker 22 procent van de horecamedewerkers zit tegen het minimumloon aan.

Aan het onderzoek van de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index namen in Nederland ruim 185.000 respondenten deel.

Gerelateerde artikelen