Personal Finance31 mrt '14 08:08

Steeds meer mensen dieper in de schulden

Auteur: Pieter van den Akker

Het aantal mensen in de schuldhulpverlening groeit nog steeds. Vorig jaar deden zo'n 89 duizend mensen een beroep op de schuldhulpverlening. Dat is ruim 5 procent meer dan het jaar ervoor.

Bovendien zitten mensen steeds dieper in de schulden. De omvang van de schuld nam met dik 12 procent toe tot gemiddeld 38 duizend euro.

Restschuld
Volgens Joke de Kock, voorzitter van de NVVK, de Branchevereniging Schuldhulpverlening en Sociaal Bankieren, helpt de crisis mee bij de opbouw van schulden. "Waar vooral sprake van is, is dat er veel restschulden van hypotheken voorkomen in de schuldenpakketten. Mensen van wie het huis verkocht is en die met een restschuld komen te zitten. Dat gaat mee in de hoofdsom van alle schulden bij elkaar."

"Wat je ook merkt is dat mensen hun eigen risico moeten betalen bij de ziektekosten: eigen bijdrage plus de premie. Die post wordt groter."

Deze trend is 'door de hele samenleving heen' zichtbaar, vervolgt De Kock. "Dat is iets waar we ons zorgen over maken: het overkomt vrijwel iedereen op dit moment. Elke groep heeft z'n eigen specifieke aanpak nodig. Het vraagt van de schuldhulpverlening dat ze van alle markten thuis zijn om mensen goed te kunnen helpen."

Budgetcoach
Volgens De Kock blijft het bij lange na niet na bij de 89 duizend mensen die zich hebben gemeld bij de schuldhulpverlening. "Er zijn heel veel mensen die bang zijn dat ze hun huis of auto kwijtraken of dat ze met allerlei nare omstandigheden geconfronteerd worden. Ook zien we dat heel veel mensen geholpen worden door budgetcoaches of andere mensen die actief zijn in de schuldenproblematiek, zonder dat er adequaat gewerkt wordt aan de schulden. Er wordt alleen maar bekeken wat er in- en uitgaat."

Gerelateerde artikelen