Personal Finance31 dec '13 13:59Aangepast op 31 dec '13 14:20

Forse extra woonlasten door verhoging eigenwoningforfait

Auteur: Thijs Baas

Door de verhoging van het eigenwoningforfait van 0,6 naar 0,7 procent kunnen de koopkrachtplaatjes van het kabinet van begin december de prullenbak in, zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt tegen BNR. "En er is geen enkele Kamerbrief en geen persbericht."

Reden voor Omtzigt om Kamervragen te stellen over deze verhoging, die de staat volgend jaar 338 miljoen euro moet opleveren. "Het vertrouwen zal minder snel terugkomen als de regering niet eerlijk communiceert over de belastingverhogingen die nog in het vat zitten. Ze deden twee weken geleden, toen Duivesteijn zin fameuze avond had, alsof dat het was. En als enkele weken later de volgende verhoging volgt, is dat veel sneller dan ik dacht."

Het besluit werd op 30 december gepubliceerd en Omtzigt verwacht niet dat de maatregel nog wordt teruggedraaid, tenzij de regering de extra inkomsten niet nodig heeft en de 338 miljoen euro teruggeeft aan de burger. "Maar dat acht ik niet hoogstwaarschijnlijk. Als je dit optelt bij het feit dat ze ook al de verkeerde tariefschijven hanteren, zullen heel veel mensen in 2015 met een naheffing van vele honderden euro's geconfronteerd worden."

Rechtmatig
Formeel staat Weekers overigens in zijn recht, erkent Omtzigt, al voegt hij eraan toe dat het nooit eerder in deze mate gebeurd. "Hij mag bepaalde percentages aanpassen via een ministeriële regeling. Het gaat om 0,1 procent van de hele waarde van je woning. En die komt bovenop de andere verhogingen. We hebben heel lang gedebatteerd over de beperking van de hypotheekrenteaftrek die volgend jaar begint en ook de gemeentelijke belastingen stijgen."

Minister Blok stuurde op 13 december nog een berekening naar de Kamer waarin hij meldde dat de bijtelling gelijk blijft op 0,6 procent, met de gevolgen voor de eigenwoningbezitters. "En dan wordt hij toch nog even naar 0,7 procent verhoogd. Als je elke woningbezitter voor gemiddeld 100 euro aanslaat, haal je fors extra belasting binnen. Dat moet je op zijn minst eerlijk vertellen en je moet het meerekenen in alle berekeningen over welke koopkrachteffecten er zijn voor eigenwoningbezitters."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen