Personal Finance24 apr '14 15:08

Kaart met lokale woonlasten: wat zijn de stijgers en wat zijn de dalers?

Auteur: BNR Webredactie

De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar met 0,9 procent. De opbrengst van de provinciale belastingen gaat met bijna 5 procent omhoog, blijkt uit de Atlas van de Lokale Lasten.

Op basis van het rapport van het Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden (Coelo) maakte Esri een overzichtskaart waarop alle mutaties van het afgelopen jaar in één oogopslag terug te vinden zijn. Zo is ook te zien dat de stijging van de lasten nog nooit zo gericg was: onder het niveau van de inflatie.

Wel steeg de onroerendezaakbelasting (ozb) meer dan was overeengekomen met het rijk, maar daar staat een daling van de gemiddelde afvalstoffenheffing tegenover. De gemeentelijke woonlasten voor huiseigenaren zijn opgebouwd uit ozb, afvalstoffenheffing en rioolheffing. Bunschoten vraagt het minste geld van zijn inwoners: 514 euro, Wassenaar is met 1.183 euro het duurst. Gemiddeld betalen huishoudens met meer dan één persoon in 2014 704 euro aan hun gemeente, 6 euro meer dan vorig jaar.

Derde jaar op rij
Aan ozb is een gemiddeld huishouden 256 euro kwijt. Het minst betalen inwoners van Texel (gemiddeld 117 euro), het meest inwoners van Blaricum (633 euro). Het is het derde jaar op rij dat de stijging van de gemeentelijke woonlasten onder het inflatieniveau van 1,5 procent ligt. Het gemiddelde ozb-tarief voor woningen stijgt dit jaar met 2,7 procent. Vlagtwedde durft zijn inwoners een derde meer te vragen. Een gemiddeld huishouden is 261 euro kwijt aan afvalstoffenheffing, 3,85 euro minder dan vorig jaar.

Gerelateerde artikelen