Personal Finance25 feb '14 08:16Aangepast op 25 feb '14 17:31

'Consument profiteert van openbreken hypotheekmarkt'

Auteur: Thijs Baas

De prijs van hypotheken is gebaat bij het toenemende aanbod van hypotheekverstrekkers. Dat zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis tegen BNR. "De hypotheekrente is historisch laag en dat trekt partijen aan die actief worden op de hypotheekmarkt."

De Britse investeringsmaatschappij Venn is de nieuwste loot aan de boom van de Nederlandse hypotheekverstrekking, als derde partij na de voorzichtige eerste stappen van verzekeraars en de pensioenfondsen. En die toenemende concurrentie is goed nieuws voor de consument, bevestigt André de la Porte. Sterker nog: in feite was op de Nederlandse hypotheekmarkt van concurrentie nauwelijks nog sprake. "De gezonde concurrentie van voor de crisis is eigenlijk helemaal verdwenen."

Veel buitenlandse partijen trokken zich sinds het begin van de crisis terug, waardoor Nederland volgens de NVE-voorman een kleine hypotheekmarkt werd. "Daar lijkt nu voorzichtig kentering in te komen. Na de afwaardering van Nederlandse huizen is Nederland weer een interessante markt voor hypotheekpartijen; de kans dat de prijs verder wegzakt is gering en bovendien staan Nederlanders nog altijd bekend als goede betalers."

Lage rentes
Maar bovenal: Nederland kent geen woningoverschot, in tegenstelling tot een land als Spanje. "De woningproductie is enorm teruggevallen. Een heleboel mensen zijn op zoek naar een ander huis, dus er lijkt wel weer wat te veranderen in Nederland." Al met al wijst dit soort signalen, gekoppeld aan de toenemende activiteit van verzekeraars op de hypotheekmarkt, erop dat er in Nederland wel weer wat gaat gebeuren. De grote banken voelen de hete adem in de nek van onder meer Aegon, dat relatief lage rentes kan aanbieden.

André de la Porte legt uit: "Dit is het principe van de securitisatie, een bekend principe dat elke bank gebruikt. Destijds ging het om pakketten met slechte hypotheken. Daardoor ging het onderuit. De regels zijn enorm veel strenger geworden: het is in Nederland onmogelijk om nog een onverantwoord hoge hypotheek af te sluiten die je niet meer zou kunnen betalen. Dat verbetert de kwaliteit van die pakketten en daar profiteert zo'n buitenlandse investeerder die Nederlandse hypotheken gaat verkopen natuurlijk ook van."

Gerelateerde artikelen