Personal Finance5 aug '13 11:26

Sparen kost meer dan het oplevert

Auteur: BNR Webredactie

Geld sparen kost bij onze oosterburen dit jaar meer dan het oplevert. Door lage rentes en een hoge inflatie verliezen spaarders daar in totaal 14 miljard euro aan koopkracht. Zo blijkt uit een berekening van de Duitse Postbank.

Jan Schepers van spaarinformatie.nl laat weten dat dit ook voor Nederlanders geldt. "In Nederland kunnen we ook minder uitgeven met dezelfde euro als een jaar geleden. Dat komt omdat de rente een stuk lager ligt dan de inflatie. En procentueel gezien is de inflatie zelfs nog een stuk groter dan in het buitenland. En dus is het effect in Nederland nog een stuk groter."

Alternatieven
Waarom sparen mensen dan nog, zou je denken. Volgens Schepers zijn er niet heel veel alternatieven. "Voor mensen die echt voor langere termijn sparen, is beleggen zeker wel een optie. Dit jaar heeft de beurs het ook best goed gedaan. Maar mensen die voor wat kortere termijn sparen, is beleggen toch ook altijd wel risicovol. Sparen is daarom wel een zekere keus. Je geld staat wel veilig."

Nederlanders maken hun naam als spaarzaam volk ook wel waar. "Ondanks de crisis, of misschien wel dankzij de crisis sparen we extra," aldus Schepers. "Er komt jaarlijks miljarden aan spaargeld bij."

Spaarrente
Schepers onderscheidt twee groepen spaarders. "Dat is vooral de jongere generatie die ook gewend is alles af te struinen en zo te shoppen bij verschillende banken. De oudere generatie stalt het geld bij een bepaalde bank en daar blijft het dan ook staan."

Het loont zeker om te gaan shoppen bij verschillende banken. "Bij de grootste banken in Nederland krijg je nu gemiddeld 1,3 procent rente. Dat is nog steeds waar het merendeel van het spaargeld staat. Maar ons spaargeld staat, zeker gezien het spaargarantiestelsel, ook veilig bij andere banken. Waar we toch 0,6 procent hogere spaarrente kunnen krijgen."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen