Personal Finance11 nov '14 11:27Aangepast op 11 nov '14 18:28

'Premie VGZ had nog meer kunnen stijgen'

Auteur: BNR Webredactie

De premiestijging van VGZ was nog aanzienlijk groter geweest als de coöperatieve verzekeraar niet een deel van de winst had teruggegeven aan de klanten. Dat zegt Frank Elion, 'divisievoorzitter commercie' bij VGZ, tegen BNR. "Als we de komende jaren niet in staat zijn om resultaat te maken, zal de premie alleen al daardoor stijgen."

VGZ is de eerste gróte zorgverzekeraar die z'n tarieven voor 2015 bekendmaakt. De stijging is onvermijdelijk, zegt Elion. "De zorgkostenstijging was nog veel groter geweest als wij niet ook nog een deel van onze winst en ons resultaat op zorginkoop teruggaven. Met deze stijging geven we de totale winst van vorig jaar, van 500 miljoen euro, terug aan de klant en ook dit jaar geven we een heel groot deel van de winst over 2014 terug."

Die compensatie is allesbehalve vanzelfsprekend. "We zijn een coöperatie zonder winstoogmerk, dus als wij resultaat hebben, zullen we dat eigenlijk allemaal teruggeven aan de klant. "Maar we kijken wel naar de toekomst, en welk buffer we nodig hebben voor eventuele risico's en eisen die toezichthouders stellen, dus ook naar de solvabiliteit die noodzakelijk is.

Van een voortdurende jaarlijkse premiestijging is volgens voorzitter André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland geen sprake. "Als we de afgelopen jaren goed hebben opgelet, dan weten we dat de premie in 2013 licht is gedaald. Niet noemenswaardig misschien, maar mensen vonden het wel prettig. Dit jaar is de premie gemiddeld 120 euro gedaald, maar toen was er ook geen sprake van overheveling en nu wel. Ik snap het beeld wel dat er allemaal zorg uit het pakket gaat. Het is de politiek die bepaalt wat er in het pakket zit en zorgverzekeraars voeren dat uit."

Maar volgens Sandra de Jong van de Consumentenbond had VGZ de premies wel degelijk meer in de hand kunnen houden, zeker gezien het feit dat zorgverzekeraar DSW zijn premie ook gelijk heeft gehouden. "Er is met minister Schippers overeengekomen dat er een sjabloon wordt ingevuld van hoe die premie het komende jaar wordt opgebouwd. We zijn heel nieuwsgierig naar hoe het gebeurd is bij VGZ. Er moet een buffer zijn, maar er zijn nog wel meningsverschillen over hoe hoog die moet zijn."

Daarvoor zijn hoe dan ook meer gegevens nodig. We hebben berekend dat als je tot een 100 procent buffer, de solvabiliteitseis, dan heb je het nog steeds over miljarden. Hoeveel is er gebruikt? Hoeveel is er uitgezet en hoeveel winst gaat terug naar de verzekerde? Dat zijn allemaal gegevens die we graag zouden inzien van VGZ.  , zegt De Jong.

Premies
Zorgverzekeraar VGZ maakte als eerste grote verzekeraar de premies voor komend jaar bekend. De goedkoopste basisverzekering wordt 97,95 euro per maand, dat is ruim 6 euro meer dan de goedkoopste basisverzekering die VGZ momenteel aanbiedt.

De kleine zorgverzekeraar DSW maakte de premie eind september al bekend. Die gaat komend jaar niet omhoog; Klanten betalen net als dit jaar 95 euro per maand. Over het hele jaar zijn verzekerden bij DSW 1140 euro kwijt. De Schiedamse zorgverzekeraar maakt traditiegetrouw als eerste verzekeraar de bedragen voor komend jaar bekend.

Zorgverzekeraars Nederland
Wat de andere verzekeraars gaan doen is ook bij Rouvoet nog niet bekend. Wel wijst hij erop dat de overheveling van onder meer de wijkverpleging erbij komt. En omdat de zorgverzekeraars er - anders dan de gemeenten - geen 'zak geld' bij krijgen, moet die aanvulling worden betaald uit de premies. "Hij gaf het voorbeeld dat hij altijd hoort dat mensen premies te hoog vinden en dat bezuinigigingen niet goed zijn. Hij ziet ook wel dat er een probleem is", meldt verslaggever Laurens Boven.

Rouvoet legt de verantwoordelijkheid nadrukkelijk bij de politiek, meldt Laurens Boven. "De politiek besluit uiteindelijk wat er in het basispakket zit. Er ligt nog een hele discussie over zaken die uit de basisverzekering worden gehaald en in de aanvullende verzekering komen. Daar moeten mensen extra voor betalen. De verzekeraars willen die dingen wel blijven aanbieden, maar als het van de politiek niet meer in de basisverzekering mag, moet je wel meer betalen."

Gerelateerde artikelen