Personal Finance27 mrt '13 07:41Aangepast op 27 mrt '13 10:30

Chipknip verdwijnt in 2015

Auteur: BNR Webredactie

De chipknip bestaat niet lang meer. Begin 2015 verdwijnt de elektronische portemonnee als betaalmiddel. De chipknip is financieel niet langer aantrekkelijk.

Dat zei een woordvoerster van Currence naar aanleiding van berichtgeving in het AD van woensdag. Currence is de organisatie die het betalingsverkeer organiseert. Er wordt nu voornamelijk alleen nog gechipt in kantines, parkeer- en snoepautomaten.

Minder betalingen
De laatste jaren is de belangstelling voor het chippen steeds verder afgenomen. 2010 was een recordjaar met 178 miljoen transacties. Vorig jaar was dat aantal gedaald tot 148 miljoen. In winkels kan vanaf april al niet meer gechipt worden. Door het 'nieuwe pinnen' is de belangstelling voor de chipknip de laatste tijd flink afgenomen.

"De detailhandel heeft aangegeven dat ze april dit jaar willen stoppen met de chipknip, omdat pinnen voor ondernemers steeds goedkoper is geworden. Dat betekent dat de transactieaantallen vanaf dat moment nog verder af zullen nemen. En ook in andere branches zien we dat men steeds meer kiest voor alternatieven", vertelt Jannemieke Zandee van Currence.

Vervangen
Gemeenten moeten nu parkeerautomaten met chipbetaling vervangen of aanpassen. Banken moeten tegoeden gaan terugstorten. Klanten van de chipknip waren vaak ontevreden over het gebruiksgemak. Hij kon niet overal gebruikt worden en het aantal oplaadpunten was beperkt. De chipknip was er sinds 1996.

"Op het moment dat je een betaalmiddel introduceert, dan begin je ergens. Vervolgens rol je het verder uit en dat heeft altijd tijd nodig", vertelt Zandee.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen