Personal Finance15 jul '14 17:06

'Opbrengst fraudebestrijding zorg rechtstreeks terug naar verzekerde'

Auteur: Thijs Baas

Elke euro die wordt opgespoord met fraudeonderzoek in de zorg moet uiteindelijk terugkomen bij de verzekerde. Dat zegt directeur Pieter Hasekamp van Zorgverzekaars Nederland.

Zorgverzekeraars bespaarden in 2013 in totaal 356 miljoen euro door meer aan controle en fraudebestrijding te doen, 142 miljoen euro meer dan het jaar ervoor, blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van Zorgverzekeraars Nederland. "En dat is ongeveer 30 euro per premiebetaler. De premie is dit jaar al fors gedaald en dat kunnen we hopelijk verder doorvoeren. Er spelen veel dingen een rol, maar die 30 euro ís van de verzekerde en die moet ook zo snel mogelijk terúg naar de verzekerde."

Volgens Hasekamp is die besparing onder meer te danken aan intensievere controles en meer mankracht. "En door samenwerking, met onder meer het Openbaar Ministerie. Het kost tijd om systemen aan te passen en mankracht te werven en dat moet groeien, maar we zijn op de goede weg." Het relatief grootste aandeel fraude zit bij persoonsgebonden budgetten, zegt Hasekamp, en dat is met name het gevolg van de aanwezigheid van dubieuze aanbieders."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen